Wijnstokken die groeien bij het geluid van de natuur. Mooi. We zijn in Portugal, om precies te zijn in de gemeente Mangualde, bij Nelas en Alcafache in de wijnregio Dão. Officieel: Dão-Lafões. Wijnhuis Quinta dos Carvalhais is een gemeenschap op zichzelf, met een sterk sociaal karakter. ‘Hier zeggen we iedere dag goedemorgen, met de naam aan het eind. Want iedereen telt.’
Dos Carvalhais staat bekend om zijn onversterkte rode, witte en rosé-wijnen. Een deel van de wijngaarden staat als field blends aangeplant. Typisch Portugal. De bodems van voornamelijk graniet en soms klei kennen vele verschillende variaties in samenstelling. Ingrediënten die bijdragen aan de complexiteit en balans in elke individuele wijn.
Geschiedenis
In 1908 begint het verhaal, met de toekenning van de DOC-appellatie voor Dão. Dat is het moment waarop het officiële karakter van de wijnbouw start en bij Carvalhais direct vanaf het begin op liefst acht verschillende bodemsoorten. Jaime Sousa Pinto begint in 1983 bij het wijnbedrijf en is het ‘hoofd van de familie’. Hij kent iedereen en weet alles. Hard werken en efficiëntie zijn zijn kernwaarden, maar ook rusten, reizen en goed eten behoren tot zijn prioriteiten. In de loop van de jaren negentig komt Helena Vilar bij Quinta dos Carvalhais als scheikundig hoofd van het lab. Een belangrijke, technische rol in het succesvol maken van de wijnen. In 2012 sluit wijnmaker Beatriz Cabral zich aan. Na vele reizen in het land en het meewerken aan oogsten van de Douro tot Alentejo, ontdekt ze in de Dão een ruwe diamant die ze steeds verder weet fijn te slijpen. Haar wijnen staan bekend als: elegant. En zo zijn er nog vele medewerkers die in de loop der tijd hun bijdrage zijn komen leveren aan de wijnen van Carvalhais.
Heden
De huidige 50 hectare wijngaarden kennen voornamelijk een ondergrond van graniet waarbij soms ook een deel klei aanwezig is. Maar het zijn de kleine nuances die het verschil maken. Organische aarde op een laag grijs zand, zandige klei op nog meer zand, diepe organische grondlagen, puur zand, zand-klei-silt, grijs graniet met zand, zwart vulkanisch gesteente. Allemaal variaties en ingrediënten die bepalen waar welke druivenrassen aangeplant staan. Maatwerk dat bijdraagt aan de complexiteit en balans in elke individuele wijn.
Voor hun rode en rosé-wijnen (39 procent) staan er de druivenrassen touriga nacional, tinta roriz, alfrocheiro, jaen, tinta en pinheira. Een deel staat gemengd aangeplant in ‘field blends’. Dat laatste geldt ook voor een deel van de druiven voor de witte wijnen (61 procent). Verder vind je er encruzado, gouveio en sémillon.
Het klimaat in dit deel van de Dão is gematigd, met weinig pieken en dalen. Het totale landgoed van Carvalhais beslaat 100 hectare, een natuurlijk paradijs met heuvels, pijnbomen en graslanden waar schapen grazen. De wijngaarden liggen gemiddeld op 450 meter hoogte.
Toekomst
Sinds 1988 is dit wijnhuis sterk gaan groeien en dat is niet meer gestopt. Vooral dankzij het inzetten van vernieuwende methodes en het blijvend respecteren van het verleden. Medewerkers noemen Quinta dos Carvalhais stuk voor stuk hun tweede huis. In elke wijn die ze uitbrengen zit een klein beetje van iedereen die eraan meewerkt.
Dão is meer dan een geografische plek, zeggen de bewoners van deze oude Portugese wijnregio. Het is een gevoel, een gemoedstoestand. Een gemeenschap waar iedereen meetelt en dat zie je bij Carvalhais sterk terug. Bovendien is het de eerste plek in het land met een classificatie voor niet-versterkte wijnen en als je er bent, snap je meteen waarom.