Na ruim 30 dienstjaren bij Bodegas Pedro Domecq geeft zevende generatie wijnmaker Miguel Domecq het bedrijf leiding onder zijn eigen naam. Hij legt zich toe op het produceren van rode en witte wijnen met de appellatie IGP Vino de la Tierra de Cádiz en de herintroductie van de historische mousserende wijnen van Jerez.
Domecq laat zien dat je niet alleen sherry maar ook spectaculaire onversterkte wijnen kan maken in Spanjes meest zuidelijk gelegen wijngaarden. De typische albariza-ondergrond, met zijn hoge kalkgehalte, geeft karakter aan de wijn van hun toplijn ‘Torre de Ceres’. Een witte wijn van palomino fino die complex en gestructureerd is, met een groot bewaarpotentieel.
Geschiedenis
Rond 1100 voor Christus brengen de Phoeniciërs wijnbouw vanuit West-Azië naar Cadiz, Spanje. De geschiedenis van de voorouders van Miguel Domecq voert terug tot de dertiende eeuw, toen de Núñez de Villavicencio met een groep ridders onder aanvoering van King Alfonso X de stad Jerez terug veroverden.
Eeuwen later, aan het begin van de achttiende eeuw, start er een nieuw tijdperk door zakelijke en familierelaties van de bloedlijnen Haurie en Domecq in Engeland en Frankrijk. Jean Haurie krijgt het in 1778 na een langdurige rechtszaak voor elkaar om vrij te mogen handelen in Spaanse wijnen. Zijn achterneef Pedro Domecq Lembeye, die Haurie’s wijnen in Engeland verkoopt, vestigt zich in 1816 in Jerez om het familie-eigendom te beheren. In 1822 verandert hij de bedrijfsnaam van Juan Haurie y Sobrinos naar Pedro Domecq.
Pedro Domecq Loustau, de neef van Pedro Domecq Lembeye en overgrootvader van Miguel Domecq, produceert de eerste Spaanse ‘cognac’, maakt in 1880 de eerste mousserende wijn van Jerez en in 1887 zelfs een rode wijn in Bordeaux-stijl.
Heden
Miguel Domecq, zevende generatie in de familie, brengt het wijnhuis naar de 21e eeuw. Na ruim 30 jaar in dienst te staan van Bodegas Pedro Domecq, gaat het bedrijf onder zijn eigen naam verder. Hij legt zich toe op het produceren van rode en witte wijnen met de appellatie IGP Vino de la Tierra de Cádiz en de herintroductie van de historische mousserende wijnen van Jerez.
Domecq laat zien dat je niet alleen sherry maar ook spectaculaire onversterkte wijnen kan maken in Spanjes meest zuidelijk gelegen wijngaarden met de typische, bleekwitte albariza-bodem. Deze ondergrond, typisch voor het platteland van Cádiz, is met zijn hoge kalkgehalte zeer poreus, waardoor het regenwater en dauw afkomstig van de Atlantische oceaan absorbeert en gedoseerd afgeeft aan de wijngaarden. Dat karakter zie je terug in de wijn van hun toplijn ‘Torre de Ceres’. Een witte wijn van palomino fino die complex en gestructureerd is, met een groot bewaarpotentieel.
Toekomst
Momenteel is Bodega Miguel Domecq een organisatie die zich voorbereidt op veranderende klimatologische omstandigheden en die zich inzet voor sociaal zakendoen en gunstige voorwaarden voor de werknemers. De ethische verplichting om goed te doen voor mens en milieu telt zwaar.
Het wijnhuis maakt zich hard voor gebruik van hernieuwbare energie en vermindering van de CO2-uitstoot door de implementatie van moderne technologie. Denk aan zonnepanelen, beter watermanagement en energiezuinige gebouwen. De aandacht voor het zo natuurlijk mogelijk bewerken van het land is groot, net zoals de aandacht voor de sociale ontwikkeling van de omgeving. Tegelijkertijd realiseert Miguel Domecq aanpassingen die kosten op de korte en lange termijn terugbrengen, terwijl de kwaliteit van de wijn onverminderd hoog blijft.