Filippa Pato en William Wouters, een wijnsamenwerking tussen man en vrouw in het noorden van Portugal. Waar de invloed van de Atlantische Oceaan groot is, de wijngaarden liggen er slechts 15 kilometer vandaan. Hun filosofie is eenvoudig: om authentieke wijnen zonder make-up te maken die de ware natuur weergeven van de wijngaarden waar ze vandaan komen. De focus ligt op inheemse Portugese druivenrassen. Baga, bical, arinto, cercial en maria gomes staan aan de basis van wijnen met een ziel. Van wijngaarden die ideaal zijn om op biodynamische wijze te bewerken.
In de wijnmakerij wordt voorzichtig met de druiven omgegaan, minimaal ingegrepen en streng gecontroleerd zodat deze zichzelf volledig kunnen laten zien in de uiteindelijke wijn. Door kennis, kunst en natuur te verenigen produceren Fillipa en William pure, eerlijke terroirwijnen.
Geschiedenis
Filipa Pato is wijnmaakster in de regio Bairrada. Geboren in een familie van wijnmakers met meer dan vijf generaties in hetzelfde dorp. Afgestudeerd als scheikundig ingenieur aan de Universiteit van Coimbra leert ze het wijnmakersvak tijdens meerdere oogsten in Bordeaux, Mendoza en Margaret River. En van haar vader Luis Pato, de baga-rebel. Om de vrede in de familie te bewaren start ze in 2001 haar eigen wijnbedrijf. In 2006 vergezelt haar man William Wouters haar.
Deze Belg is chef, kampioen-sommelier en restaurateur. Afkomstig van een familie van restaurateurs uit Antwerpen. Tijdens het WK voetbal in Brazilië en het NK in Frankrijk is hij chef-kok van het Belgisch voetbalelftal, De Rode Duivels.
Vanaf het begin werkt Filipa met niets anders dan inheemse druivenrassen. Voor rood de emblematische baga en voor wit vooral bical, maar ook cercial (een andere dan op Madeira), arinto en maria gomes. Vanaf het moment dat ze samen hun wijnbedrijf runnen laait de liefde voor oude baga-stokken op. Meest uniek is de 0,6 hectare kleine wijngaard Missão waarop pre-phylloxeraplanten staan met baga uit 1864(!).
Heden
In de middeleeuwse plaats Óis de Bairro delen Filipa en William al hun ervaringen. De liefde voor eten en wijn. Ontmoetingen met gelauwerde wijnmakers, sommeliers en wijnliefhebbers van over de hele wereld. En de magische, onuitputtelijke cultuur van de wijnwereld. Vandaag de dag is die plek het centrum van hun wijnuniversum. Hun credo: ‘drink lokaal, eet lokaal en… denk internationaal.’
In totaal beheren ze 20 hectare wijngaarden, verdeeld over 36 percelen in drie dorpen. Tussen de valleien waarin zich hun wijngaarden bevinden en de Atlantische Oceaan is er slechts een dennenbos als afscheiding. De andere natuurlijke grens is de bergketen Caramulo. Een rivier, de Rio Cértima, doorkruist de gehele regio en mondt uit in de grootste natuurlijke lagune van het Iberisch Schiereiland. In de winter en het vroege voorjaar valt er veel regen, de zomer en herfst zijn droog. Allemaal factoren die bijdragen aan de uitdagingen bij het wijn maken en het karakter van hun wijnen.
Toekomst
De wijnen van Filipa Pato Vinhos zijn er in drie typen: Our history, Our expression of the region en Impressions of a sommelier. Ze beslaan een breed scala aan soorten wijn, van historische rode baga tot hippe ‘rosé de maceration’ - metodo classico. Regelmatig belonen wijncritici hun assortiment met 95+ punten of meer. In 2023 bovendien bekroond Robert Parker hen met de Green Emblem Award.
Filipa en William bewerken hun wijngaarden biodynamisch. Kleine varkens lopen er vrijelijk rond. De toewijding om duurzaamheid als prioriteit te hanteren is groot. Ze focussen zich op een positieve impact op de werkvloer en de lokale gemeenschap. Samen met enkele universiteiten doen ze onderzoek naar de gevaren van pesticiden voor mens en milieu, daarnaast nemen ze maatregelen om hun CO2-uitstoot verder omlaag te brengen. Ten slotte doen ze aanpassingen die hun wijngaarden toekomstbestendig moeten maken in tijden van een uitdagend, veranderend klimaat.