Bodega Cuatro Rayas is een moderne coöperatie met meer dan 300 leden verdeeld over bijna 30 dorpen in de Spaanse provincies Valladolid en Segovia. Een lappendeken van ruim 2400 hectare wijngaarden met vooral verdejo maar ook sauvignon blanc, viura, palomino fino en tempranillo. Het assortiment bestaat naast witte wijnen momenteel uit vermouths, rode wijn uit de DO Ribera del Duero en mousserende wijnen.
De verdejo DO Rueda kent een groot publiek onder wittewijndrinkers in Spanje, maar de internationale groei zet ook door met export naar inmiddels ruim 50 landen. De huidige kwaliteit van de witte wijnen is het resultaat van innovatie. Zoals mechanisch oogsten in de nacht, voor een snelle pluk waarbij de druiven fris blijven en de wijnen aromatisch. Cuatro Rayas hanteert een duurzame, toekomstgerichte aanpak onder de naam ‘green & social’.
Geschiedenis
Tijdens een onzekere periode, een jaar voordat in 1936 de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, besluiten wijnmaakfamilies in het dorpje La Seca een coöperatie te starten. Aangemoedigd door de dorpsdokter verenigen ze hun krachten om samen sterker te staan. Dit vormt de start van Bodega Cooperativa de La Seca die zich in 1939 officieel vestigt. In 1950 lanceert de coöperatie haar eerste eigen merk: Fino 61. Een traditionele solerawijn, zoals in die tijd in Valladolid heel gebruikelijk was.
De jaren zeventig staan in het teken van professionalisering met César Prieto aan het roer. Hij werkt er 37 jaar en staat aan de basis van de Consejo Regulador van de DO Rueda waarvan hij tussen 1992 en 2000 directeur is. Het is wijnmaker Ángel Calleja die in 1975 als jongeman technisch directeur wordt en de kwaliteit een flinke duw geeft. Dat blijft hij 40 jaar doen. In 1988 wordt Amador Diez voorzitter van de coöperatie, hij legt de focus op de waarde van de DO Rueda en de internationale uitbreiding in de jaren negentig.
Heden
De huidige naam van het wijnbedrijf komt van de lokale benaming voor een aantal wijngaarden op het kruispunt van vier gemeenten: Cuatro Rayas. Deze wijngaarden zijn nog steeds in gebruik en beplant met verdejo en sauvignon blanc. De huidige kwaliteit van de witte wijnen van het wijnhuis is het resultaat van innovatie. Denk aan mechanisch oogsten in de nacht, voor een snelle pluk waarbij de druiven fris blijven en de wijnen aromatisch.
Zo stijgt de verkoop in tien jaar tijd van twee miljoen naar tien miljoen flessen per jaar. Dit gaat gepaard met wereldwijde erkenning en marketing. Van de exclusieve Viñedos Centenarios tot de officiële witte wijn bij filmfestivals en sportclubs in binnen- en buitenland. Cuatro Rayas maakt naam van China tot de VS. Ook het assortiment breidt zich uit met de productie van vermouths, rode wijn uit de DO Ribera del Duero en mousserende wijnen.
Toekomst
De coöperatie neemt in 2019 een aanloop naar de toekomst met een nieuw logistiek centrum, een online shop en de focus op duurzaam en sociaal ondernemen. Bovendien is dit het jaar dat de naam officieel verandert van Agrícola Castellana in Bodega Cuatro Rayas. Onder de noemer ‘green & social’ zet het zich vanaf 2020 in voor de natuurlijke omgeving en het nieuw leven inblazen van de plattelandsbevolking.