Het hoofdkwartier van Frerejean Frères ligt in de Grand Cru-gemeente Avize, tussen de rollende heuvels van de Côtes de Blancs. Op de kalkrijke gronden in dit gebied groeien chardonnaydruiven die uniek zijn voor de regio. Maar ook pinot noir zetten de broers Guillaume, Richard en Rodolphe in. Elk klein perceel levert terroir-eigen druiven waarmee ze hun mooie, gebalanceerde champagnes samenstellen.
Met dertig jaar ervaring in het maken van champagne, heeft het team zijn wortels diep in de streek. Ze zijn er trots op om Avize hun thuis te noemen. Frerejean Frères maakt Grande Réserve-, Premier Cru- en Grand Cru-champagnes, wijnen met karakter die complex én elegant zijn. Vele sterrenzaken over de hele wereld schenken het dagelijks aan hun internationale gasten.
Geschiedenis
De oprichters van Frerejean Frères stammen af van een lange lijn van kanonnenmakers die het Franse leger voorzag van materieel om zich te verdedigen tegen de Pruisen tijdens de Napoleontische oorlogen. De huidige generatie vormen de broers Guillaume, Richard en Rodolphe Frerejean-Taittinger. Ze groeien op in de directe omgeving van Avize, Champagne, waar ze al fietsend tussen de druivenstokken, elke wijngaard in de buurt leren kennen. Guillaume, Richard en Rodolphe beginnen met het maken van champagne voor familie en vrienden. Ze krijgen zoveel positieve reacties dat de broers er in 2005 hun bedrijf van maken. De drie broers wonen met hun gezinnen nog steeds tussen Parijs en Champagne.
Heden
Frerejean Frères produceert champagnes met traditioneel vakmanschap, strenge kwaliteitscontrole en veel expertise. Met de beste druiven uit de regio Côte des Blancs maken ze wijnen van de beste percelen in de omgeving. Wijnen met karakter, complex én elegant. Waar ze ooit begonnen met alleen Premier Cru en Grand Cru maken ze sinds kort ook een Grande Réserve. Een blend van de usual suspects in Champagne die pas na vier jaar rijping het daglicht ziet. De verschillende Premier en Grand Cru’s zijn op basis van chardonnay en pinot noir, waarvan de meest opvallende op de zeebodem rijpt, op 60 meter diepte voor de kust van Bretagne.
Hun champagnes verkopen ze in streng geselecteerde winkels en restaurants overal ter wereld. Maar ze blijven trouw aan een kleinschalige aanpak. Gerenommeerde sterrenrestaurants over de hele wereld schenken de champagnes van Frerejean Frères. Bijvoorbeeld: Atelier Crenn*** (San Francisco), Le Bernardin*** (NYC), L’Ambroise*** en Guy Savoy*** (Paris), Le Dorchester*** (Londen) en Am Par Alexandre Mazzia** (Marseille).
Toekomst
Bij Frerejean Frères staat een frisse kijk op champagne maken aan de basis. Met respect voor de traditie maar met ruimte voor vernieuwing. Het werk in de wijngaard is altijd met respect voor het land en een zo natuurlijk mogelijke aanpak. Met minimaal gebruik van pesticiden en lage sulfietgehaltes. Vanaf het moment dat de druiven met de hand geplukt zijn is de enige focus: kwaliteit. Na de fermentatie wordt elke champagne aandachtig samengesteld uit verschillende druivenrassen, oogstjaren en wijngaarden (crus). Met een flink deel basiswijn (30 tot 50 procent) uit de beste oogstjaren. Zo ontstaat de uiteindelijke cuvée.
Tijdens het rijpen worden de flessen met de hand gedraaid. Minimaal suiker wordt toegevoegd om de stijl van het terroir te behouden. Het duurt vier tot twaalf jaar om een fles Frerejean Frères Champagne te maken. Ze maken geen haast. Wel zorgen ze dat liefhebbers ter plekke de beste wijnervaring krijgen met een nieuw proeflokaal en een klein hotel (drie kamers).