![](/Documents/images/EMSierra500x500.png)
Aan de basis van het huidige succes van Bodega El Maestro Sierra staat mevrouw Pilar Plá Pechovierto. Met haar aangeboren zakelijke talent en zorg voor traditie loodst zij het Spaanse wijnhuis in Jerez de laatste paar decennia door. Tegenwoordig is haar dochter María del Carmen Borrego Plá degene die het voortouw neemt. Nog dagelijks geïnspireerd door het werk én de aanwezigheid van haar moeder.
Bodega El Maestro Sierra staat bekend om haar uitmuntende sherry’s. Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit, en elke wijn is een kunststuk. Wijnen van extreme leeftijd gerijpt in soms tweehonderd jaar oude vaten van Amerikaans eiken die internationaal gewaardeerd worden. Al tweemaal mocht de bodega zich rekenen tot de 100 beste wijnhuizen ter wereld.
Geschiedenis
Een Spaanse vatenmaker genaamd José Antonio Sierra heeft een eigen werkplaats in de wijk La Merced van Jerez. Hierdoor doet hij veel kennis op over het maken van sherry. Ondanks dat hij niet tot de wijnaristocraten van zijn tijd behoort, begint hij wel te dromen van een eigen wijnhuis. Dit is ruim een eeuw geleden.
Bodega El Maestro Sierra staat nu op exact dezelfde plek als de werkplaats van José Antonio Sierra, in een buitenwijk van Jerez. Zijn vaten van Amerikaans eiken zijn nog steeds in gebruik, sommigen maar liefst tweehonderd jaar oud.
Vanaf 1976 stuurt het natuurlijke zakelijk talent van mevrouw Pilar Plá Pechovierto het sherryhuis richting de volgende eeuw. Zij legt de basis voor het werk van haar dochter, die tegenwoordig het bedrijf runt.
María del Carmen Borrego Plá, wijnmaker en onderzoeker, neemt El Maestro Sierra geleidelijk over. In beide tijdperken verdient de bodega internationale erkenning: zowel in 2011 als in 2017 staat het op de lijst van de ‘100 Best Wineries in the World’.
Heden
Ook vandaag de dag combineert El Maestro Sierra een traditionele manier van wijn maken met een kleinschalig karakter, gebaseerd op uitmuntend vakmanschap. De bodega is nog steeds een familiebedrijf en blijft zich focussen op het rijpen, bottelen en exporteren van wijn uit de DO Jerez-Xérès-Sherry. Kwaliteit gaat altijd voor kwantiteit, en elke wijn is een kunststuk. Wijnen van extreme leeftijd die over de hele wereld gewaardeerd worden.
Menselijk, multidisciplinair en zeer professioneel, dat zijn de karakteristieken van het team dat de bodega maakt tot wat het is. Geleid door oenoloog en commercieel directeur Ana Cabestrero en aangevuld met Blanca García in de administratie, en Eduardo Valderas, Cayetano García en Ángel Rodríguez in de wijngaarden.
Maar ook mevrouw Pilar Plá maakt nog deel uit van dat team, dagelijks is zij in de bodega te vinden. Dochter María zet zich vanuit het management in om de sherrycultuur hoog te houden als onderdeel van een onlosmakelijke erfenis.
Toekomst
Traditie, vernieuwing en maximale kwaliteit zijn de pijlers van El Maestro Sierra en dat zal altijd zo blijven. María is behalve wijnmaker en wetenschappelijk onderzoeker ook historica. Tijdens haar lezing ‘Vinum Ceretanum’ sprak ze: ‘Voor dit land is wijn een teken van identiteit, aanwezig in literatuur, in geschiedenis, in religie, in vieringen en in de diepste gevoelens van onze bewoners. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat alle grote culturen, zeker die rond de Middellandse Zee, wijn dronken.’
Met dit in gedachten voelt zij zich verplicht om de kwaliteit en cultuur van sherry, een wijn met meer dan 2000 jaar geschiedenis, te bewaren en te bewaken voor de toekomst.