De mens voor wijn, en wijn voor de mens - dat is het credo van powerkoppel Christophe Baudry en Jean-Martin Dutour. In totaal runnen ze zes wijndomeinen in de Val de Loire. Hun gezamenlijke droomproject is Château de la Grille in Chinon, een 18e-eeuws kasteel dat ze volledig renoveerden. Daar ligt de focus op cabernet franc die behalve in rood ook als mousserend en rosé wordt geproduceerd. Baudry & Dutour geven de cultuur van wijn een gezicht in de regio. Ze zijn actief op verschillende plekken en op verschillende manieren, zoals hun winkel met boeken en wijn in Tours. Je vindt er duizend titels over wijn, gastronomie, koken en literatuur. Over alles wat het leven mooi maakt.
Geschiedenis
In 1993 ontmoet Christophe Baudry voor het eerst Jean-Martin Dutour. De eerste is dan eigenaar van Domaine de la Perrière in Cravant-les-Côteaux, en de laatste komt, net afgestudeerd, aan in Chinon om er Domaine du Roncée over te nemen. De twee worden vrienden en bundelen hun krachten, zo ontstaat uiteindelijk in 2003 Baudry & Dutour.
In 2009 kopen de twee Château de la Grille, een domein met een geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Gustave de Cougny, beroemd historicus en advocaat in Chinon, laat in 1848 het kasteel bouwen zoals we het nu kennen. Hij ontwikkelt het landgoed van 100 hectare met tarweland, bossen, weilanden en enkele wijngaarden.
In 1951 koopt de bekende champagnefamilie Gosset het landgoed. Ze beheren het tot 2008 en verbeteren de wijngaarden en de wijnmakerij. Dankzij hen behoort Château de la Grille tot de absolute top van Chinon. Ook ontwerpen ze de fles, die nog steeds wordt gebruikt, een imitatie van de eerste glazen wijnflessen uit de 18e eeuw.
Baudry & Dutour zorgen voor de renovatie van de gebouwen, het park en het kasteel. In 2020 toveren ze een oud pand in Tours om tot een winkel gewijd aan boeken en wijn.
Heden
Momenteel beheren Baudry & Dutour een zestal wijndomeinen. Naast Château de la Grille zijn dat: Château de St. Louans, Domaine du Roncée, Domaine de la Perrière, Domaine Nau en La Chapinière. Alle liggen in de Val de Loire. Met hun ervaring in wijnbouw en betrokkenheid bij verschillende lokale, collectieve organisaties zijn Baudry & Dutour altijd bezig met de bijzondere relatie tussen mens en wijn. Die is complex en stellen ze graag ter discussie. Door op meerdere plaatsen actief te zijn zien ze steeds nieuwe kansen om het unieke verband tussen locatie en cultuur op het gebied van wijn tot leven te brengen.
Bij het maken van wijn voor Château de la Grille ligt de focus op cabernet franc. Je vindt er veel oudere jaargangen in rood, maar ook een mousserende rosé (méthode classique) en een stille rosé - van één dezelfde druif.
Toekomst
Als mannen van hun tijd kijken Baudry & Dutour naar de toekomst, zich bewust van de uitdagingen van hun beroep waarbij aanpassingen vanwege de opwarming van de aarde de prioriteit hebben. Alles staat ter discussie voor een nieuwe aanpak, omdat de huidige situatie volgens hen niet langer houdbaar is.
Onder leiding van hoofd wijnbouw Aurélie Schlienger werken ze volgens de ‘conserveringswijnbouw’, geïnspireerd op serieuze, wetenschappelijke en gedocumenteerde landbouwpraktijken. Een manier om naast kwaliteitsproductie, het milieu, de wijnbouwers en de consumenten te beschermen. Belangrijk hierbij is een levende bodem, met evenwicht tussen samenwerking en concurrentie, die de productie van kwaliteitswijnen op een onafhankelijke en duurzame manier ondersteunt.