De oorsprong van Win is geboren in de zoektocht van het Spaanse Bodegas Matarromera naar onderscheidende, gezonde producten. De creatie van hun alcoholvrije wijnen ontstaat na jaren van onderzoek, rekening houdend met de regelgeving rond wijn maken en alcohol. Na ruim vijf jaar volgt goedkeuring van de Europese Unie. Een belangrijke mijlpaal voor Win alcohol-free wines.
Het resultaat is een reeks verfrissende dranken, rood, wit én mousserend, gemaakt van gedealcoholiseerde wijn. Vervaardigd volgens een natuurlijk vacuumproces, en gemaakt van druiven uit eigen wijngaarden. Het wijnbedrijf is ten slotte toonaangevend op het gebied van vernieuwing en duurzaamheid, én aangesloten bij de befaamde Golden Mile van Dureo.
Geschiedenis
In 2003 ontstaat bij Bodegas Matarromera in Ribera del Duero het idee om alcoholvrije wijn te maken. Vanwege de strikte regelgeving en bijzonderheden van het proces, duurt het vijf jaar voordat de Europese Unie de oenologische aanpak ervan goedkeurt. Het merk, Win genaamd, is zo vooruitstrevend dat het in 2008 marktonderzoeksbureau Nielsen voorstelt een nieuwe categorie te creëren voor dit type wijnen. Win valt als vernieuwer ook op door haar duurzame aanpak: het ontvangt in 2007 de Award for Best Environmental SME in Spanje en in 2012 de European Environmental Award van de Entorno Foundation.
Pas in 2013 bestempelt Win haar eigen wijnen tot ‘vervolmaakt’. Het bedrijf plant speciale, eigen wijngaarden aan, waarvan de druiven alleen voor de alcoholvrije wijn worden gebruikt. Win sluit zich ook aan bij de befaamde Golden Mile van Duero, een maatstaf voor uitmuntendheid, duurzaamheid en internationalisering. Het is de eerste alcoholvrije wijn in dit domein, dat exclusief eigendom van de Provinciale Raad is.
Heden
Win alcohol-free wines neemt in 2024 belangrijke stappen in haar streven naar uitmuntendheid. Door het verkrijgen van de certificering ‘Sustainable Wineries for Climate Protection’, en beloning met gouden en zilveren medailles voor hun Win Espumoso Rosé en Win Espumoso Verdejo op de International Wine and Spirits Competition.
De wijnen van Win worden gemaakt met behulp van een volledig natuurlijk productieproces. De alcohol wordt door vacuüm aan de wijn onttrokken. Het proces vindt plaats op een relatief lage temperatuur van 32 graden en wordt herhaald totdat alle alcohol uit de wijn is verdwenen. Zo blijft ook zonder de alcohol de smaak van de wijn goed behouden: de individuele kenmerken van hun wijnen weerspiegelen het aroma, de smaak en de textuur van de oorspronkelijke wijnen.
Toekomst
Sinds de oprichting zet Win zich in voor de zorg voor haar omgeving, zich bewust van de verantwoordelijkheid om de natuur en de ecosystemen om zich heen te behouden. Praktisch gezien leidt dit tot duurzame gebouwen, ontworpen met natuurlijke verlichting, optimale isolatie en het gebruik van regen- en afvalwater. Win is onderdeel van het Wineries for Climate Protection-consortium en leidt de strategie van de nationale wijnsector voor behoud van het milieu. Meer dan tien procent van de omzet wordt geïnvesteerd in onderzoek, ontwikkeling en innovatie.
Daarmee zet het merk zich verder in voor een betere toekomst. Denk aan het verminderen van energieverbruik en het verbeteren van de energie-efficiëntie, wat de uitstoot van broeikasgassen minimaliseert. Door klimaatverandering te bestrijden en meer natuurlijke producten te ontwikkelen werkt het aan de ecologische en sociale vooruitgang van de omgeving.