Een jong wijnhuis op een historische plek aan de Oostenrijkse Donau. Weingut Stift Göttweig is opgericht in 2006, het gelijknamige klooster bestaat al sinds 1083. Tot 1987 maken kloosterlingen er wijn, nu is dat een team van ambitueuze wijnliefhebbers. Op 50 losse percelen verdeeld over 30 hectare wijngaard maken ze er pure, tijdloze wijnen van vooral grüner veltliner en riesling. In 2020 riep Falstaff Magazine Weingut Stift Göttweig uit tot Wijnmaker van het Jaar.
Dit wijnhuis houdt vast aan traditie, maar zet ook moderne wijnmaaktechnieken in, altijd rekening houdend met de druif, de locatie en de natuur. Het werkt volgens de regels van ‘Sustainable Austria’ zonder chemische hulpmiddelen in de wijngaard.
Geschiedens
Weingut Stift Göttweig mag dan nog jong zijn, het gelijknamige klooster staat er al sinds 1083. De toenmalige bisschop van Passau sticht het religieuze complex en draagt het in 1094 over aan de Orde der Benedictijnen. Bos- en wijnbouw zijn al in die periode de belangrijkste bron van inkomsten. Sterker, Stift Göttweig staat aan de basis van de ontwikkeling van wijnbouw in de gehele regio ten zuiden van de Donau.
Het eerste hoogtepunt ligt in de vroege zestiende eeuw, wanneer de focus op kwaliteit commerciële successen met zich meebrengt. In 1718 brandt een groot deel van de abdij uit, maar wijn maken levert zoveel geld op dat dit vrijwel geheel voorziet in de constructie van een nieuw gebouw.
Als Duitsland in 1938 Oostenrijk annexeert vluchten de monniken en neemt de stad Krems de administratie over. Dat loopt slecht af. In 1945 krijgen de Benedictijnen hun klooster leeggeroofd en zwaar beschadigd terug. Tot 1987 zijn de 26 hectare wijngaarden in handen van het klooster, in dat jaar besluiten ze het beheer uit te besteden aan Dr Wolfgang Unger. Na zijn overlijden gaat het beheer uiteindelijk over naar de huidige aandeelhouders.
Heden
In 2006 ziet Weingut Stift Göttweig het daglicht, een bedrijf met aandeelhouders die allen wijnliefhebbers zijn, aangevoerd door Fritz Miesbauer. De wijnmakerij is in Krems an der Donau. In 2020 krijgt Stift Göttweig van Falstaff Magazine de titel: Wijnmaker van het Jaar.
Inmiddels beschikt het wijnhuis over 30 hectare wijngaard, onderaan de zogenaamde Göttweiger Berg. De enige uitzondering zijn enkele percelen in de legendarische wijngaarden van Pfaffenberg, op een steile terrashelling aan de Krems-zijde van de Donau in Stein. Beter bekend als de toegangspoort naar Wachau. In totaal gaat het om zo’n 50 losse percelen op een hoogte van 200 tot 300 meter. Het merendeel (67 procent) is beplant met grüner veltliner, gevolgd door riesling (15 procent). Ook staat er wat chardonnay, pinot noir en zweigelt.
De wijngaarden plukken de vruchten van de verschillende microklimaten op de Göttweiger Berg. De dichte vegetatie van de bossen zorgt voor een koele, zachte en kruidige atmosfeer, aangevuld met een warme luchtstroom en de natuurlijke vochtigheid van de Donau. De ondergrond is verschillend per locatie en biedt voor elk druivenras specifieke voordelen.
Toekomst
Weingut Stift Göttweig is lid van de vereniging van ‘Traditionsweingüter Österreich’ (de associatie van traditionele Oostenrijkse wijnhuizen). Fritz Miesbauer en zijn team maken wijn voor mensen die vakmanschap en kwaliteit waarderen, maar ook gevoelig zijn voor het visuele aspect. Miesbauer, die het vak al jong leerde, is een meester in het blenden van traditie en vernieuwing. Hij schuwt geen moderne technologie als deze een verbetering van het eindresultaat oplevert, maar houdt vast aan klassieke werkmethoden als basis. Het resultaat: pure, tijdloze wijnen die recht doen aan druif en locatie.
De wijngaarden worden bewerkt volgens de regels van ‘Sustainable Austria’. Door herbiciden, pesticiden en insecticiden te weren, en met een schoon geweten de druivenstokken te verzorgen. Zo geven ze een gezonde aarde door aan de volgende generatie.