
Noordoostelijk van de stadsgrens bij Landau, ligt het voor de Pfalz typische wijnbouwdorp Godramstein. De wijngaarden van de Münzberg liggen in noordwestelijke richting van het dorp, de naam komt van de munten die er zijn gevonden uit de Romeinse tijd. De grote aanwezigheid van kalksteen in de wijngaarden sluit perfect aan op de Bourgogne-stijl die het wijnbedrijf hanteert. Hun bijna 20 hectare zijn vooral beplant met pinot blanc, pinot gris, chardonnay en pinot noir. Ze maken hun wijnen met aandacht en respect voor de natuur, biologisch en door vooral niet onnodig in te grijpen tijdens het wijnmaakproces.
Geschiedenis
Jakob Kessler ziet de waarde van een stuk land in de Pfalz en koopt een wijngaard op de Münzberg. Zijn zoon, Lothar, brengt de wijngaard tot bloei en besluit er in 1974 naartoe te verhuizen.
De zoon van Lothar, Gunter, start in 1980 zijn opleiding als wijnmaker. Na het behalen van zijn master in 1986 doet hij ervaring op in Toscane, hij leert er de geheimen van het rijpen van Chianti en het werken met barriques. Inmiddels runt Gunter ruim dertig jaar het familiebedrijf. In zijn tijd wordt het wijngoed toegelaten tot de VDP.
Zoon Friedrich volgt de opleiding viticultuur en oenologie waarbij hij ervaring opdoet in Duitsland, maar ook in Noord-Italië en Nieuw-Zeeland. In 2020 keert hij terug om zich volledig op het familiebedrijf te storten. Sindsdien werken vader en zoon samen op het land en in de kelder.
Heden
Al voor die tijd besluiten de twee om zich te focussen op druivenstokken en wijnen met een Bourgondisch karakter. Het portfolio van Münzberg bestaat vrijwel geheel uit droge wijnen in een Bourgogne-stijl, aangevuld met drie verschillende mousserende wijnen (klassieke methode) en brandy’s. Alle wijngaarden worden selectief met de hand geoogst, de druiven vervolgens zo voorzichtig mogelijk getransporteerd. Sommige wijnen vergisten spontaan in in rvs en grote houten vaten, de Chardonnay en Pinot Noir ook in kleine, eikenhouten vaten. De meeste daarvan zijn gemaakt van lokaal eikenhout uit de Pfalz. Elk perceel wordt apart gevinifieerd en gerijpt zodat de karakteristieken van de locatie en de bodemsamenstelling in de wijn geproefd kunnen worden.
Toekomst
Al vroeg besluit het wijnbedrijf om biologisch te werken, officiële registratie volgt in 2023. Sinds 2024 is Weingut Münzberg ook gecertificeerd duurzaam. Werken met de natuur is het pad dat Gunther al geruime tijd volgt en dat volgens hem nodig is om de toekomst gezond tegemoet te gaan. Vandaar dat ook in de kelder zeer goed wordt nagedacht over elke stap in het proces. De gedachte is om elk onnodig ingrijpen te voorkomen en voor de juiste omstandigheden te zorgen - met grote zorg en moderne technologie.
Weingut Münzberg gelooft in het rijpen van hun Pinot Noirs en Chardonnays in kleine eikenhouten vaten. ‘Het verbetert de wijn en ondersteunt de natuurlijke karakteristieken.’ Omdat geur en smaak in harmonie moeten zijn, en verbonden met het terroir, hebben ze vaten laten maken van Pfalz-eiken uit de directe omgeving.