Van wijngaarden op heuvelruggen rondom de Zuid-Franse stad Limoux komen de druiven voor de wijnen van De Temery. De verscheidenheid aan specifieke terroirs is groot, ideaal om per druif het beste naar boven te halen. De oogst gebeurt als vanouds handmatig en transport in kleine kratten houdt de druiven in conditie. Alle wijnen van De Temery rijpen op Franse eikenhouten vaten. Deze wijnen, veelal monocépages, uit de AOC Limoux bewijzen als onderdeel van het veel grotere Pays d’Oc dat Zuid-Frankrijk inmiddels zeer veel kwaliteit voor zijn geld biedt. De wijngaard bewerken ze met respect voor de natuur. Er wordt correct gesnoeid en de rendementen zijn bewust laag. Het resultaat: gezonde druivenstokken en betere wijnen.
Geschiedenis
Al in het begin van de moderne jaartelling is Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, vol lof over de stille, witte wijnen van Limoux. In de zevende eeuw stichten de benedictijnen een abdij in Saint Hilaire, op enkele kilometers van Limoux, de plek waar in 1531 de méthode ancestral (oftewel pétillant naturel) ontstaat. Het is de eerste echte, bewust gemaakte mousserende wijn. Toch duurt het nog tot 1938 voordat er officiële AOC’s voor worden toegekend: voor Blanquette de Limoux en Blanquette Méthode Ancestral. In 1990 komt daar Crémant de Limoux bij, in 1993 volgt de AOC Limoux Blanc voor stille, witte wijnen en in 2003 ten slotte de AOC Limoux rouge.
De wijngaarden van De Temery vallen binnen de AOC Limoux in het departement Aude en in de gelijknamige vallei. Het gebied is genoemd naar de centraal gelegen stad Limoux, die ligt tussen de steden Toulouse en Perpignan. De 42 gemeenten die de streek telt zijn verdeeld over vier deelregio's: Autan, Océanique, Haut-Vallée en Méditerranée.
Heden
Limoux en omgeving kent een grote verscheidenheid aan specifieke terroirs, ideaal om per druif het beste naar boven te halen. Zoals klei en kalksteen met invloed van de zee voor elegantie. Fossiele overblijfselen in de ondergrond in de nabijgelegen vallei van de Aude, die voor mineraliteit zorgen. De Pyreneeën in het zuiden geven daarbij de broodnodige verkoeling en houden de druiven fris.
Alle druiven voor de wijnen van De Temery worden met de hand geplukt en voorzichtig vervoerd in kleine containers. Zowel de fermentatie als de malolactische omzetting gebeuren in Franse eiken vaten uit het bos Tronçais in het departement de l’Allier (barrel fermentation). Hierna rijpt de wijn nog tot negen maanden op dezelfde vaten.
We spreken soms van de Franse ‘Nieuwe Wereld’ als we het om wijn uit deze zuidelijke regio hebben.
Toekomst
Bij De Temery wordt met veel respect voor de natuur gewerkt. Biologisch, maar niet gecertificeerd. Alleen in het meest noodzakelijke geval - wanneer zonder ingrijpen oogsten verloren zouden gaan aan bijvoorbeeld schimmels - vallen de wijngaardbeheerders terug op niet-natuurlijke hulpmiddelen. De wijnmakers hanteren deze filosofie vanuit hun overtuiging, maar constateren tegelijkertijd dat de druivenstokken er gezonder door worden. Deze unieke condities combineren ze met een “Protect Planet”-aanpak: strikt snoeien, lage rendementen. Het resultaat: optimaal fruit als vertrekpunt voor een nieuwe klasse topwijnen uit Zuid-Frankrijk.
Zo zou je de Limoux Chardonnay van De Temery blind geproefd zomaar voor een Chardonnay uit Bourgogne kunnen aanzien. Onder de naam L’Esprit de Temery produceren de makers met veel succes in de Pays d’Oc ook een iets lichtvoetigere Chardonnay en een zeer smakelijke, zwoele Pinot Noir.