Een typische tweede generatie die het heel anders doet. Liefdeskoppel Sara Pérez en René Barbier zijn kinderen van gerenommeerde wijnmakers in Priorat. Behalve dat ze de bedrijven van hun vaders hebben overgenomen en die individueel bestieren, werken ze gezamenlijk aan een drietal andere wijnprojecten. Dat ze dat succesvol lukt naast het draaiend houden van een gezin met vier kinderen mag een wonder heten.
We presenteren een zevental wijnen onder verschillende noemers: Pérez y Barbier, Sindicat La Figuera en Venus la Universal, vallend binnen de appellaties DO Priorat en DO Montsant. Sara en René maken wijnen in een lichte, elegante stijl op een zo natuurlijk mogelijke manier.
Geschiedenis
Sara leert het vak van haar vader bij Mas Martinet en René idem dito maar dan bij Clos Mogador. Beide befaamde wijnhuizen in Priorat.
René Barbier is de vierde generatie met exact dezelfde voor- en achternaam en begint in 1992 in de wijnmakerij van Clos Mogador. Na tien jaar werken als kelderrat ontdekt hij dat hij, om verder te komen in het vak, juist in de wijngaard moet zijn. In 2001 grijpt hij zijn kans en koopt een kleine, oude ‘coster’, een traditionele wijngaard genaamd Els Bellvisos. Een verlaten maar fascinerende plek in Montsant, tussen bosjes steeneiken op een steile helling. ‘Een plek waar ik kan leren om druiven te verbouwen.’
Rond diezelfde tijd komt Sara Pérez in zijn leven. Samen krijgen ze de oude wijngaard weer aan de praat. Een compromisloze locatie die ze de gelegenheid geeft wijn te maken die één is met de natuur. Ondertussen, vier kinderen later, runt Sara Mas Martinet en René Clos Mogador - zonder de aandacht voor de gezamenlijke projecten te laten verslappen.
Heden
Sara en René hebben een geheel nieuwe stijl van wijn maken geïntroduceerd in Montsant onder de naam Venus la Universal. Biologisch verbouwde druivenstokken op een ondergrond van uiteengevallen graniet en zand die ‘s nachts makkelijk afkoelt. Dat heeft een positief effect op de frisheid van de wijn die rijpt in oude eiken vaten en betonnen kuipen. Ze focussen zich op garnacha, daarnaast staat er syrah, merlot, cabernet sauvignon en cariñena aangeplant.
In tegenstelling tot het werk van hun vaders hebben René en Sara te maken met een wijngaard die nooit eerder was opengebroken om terrassen aan te leggen. Dat ziet René als iets positiefs, maar hij komt er na tien jaar achter dat er drie grote gevaren op de loer liggen: erosie, lage biodiversiteit en het verlies van structuur in de grond. Als oplossing wisselen ze het per ezel en met de hand ploegen af met het maaien van gras en onkruid. Ook voeden ze de wijngaard met kruidenthee en melkwei. Elke dag lopen ze door de wijngaard om te controleren of alles goed gaat.
Toekomst
Deze tweede generatie wijnmakers doet het compleet anders dan hun vaders. Oogsten doen ze op gevoel, vertrouwend op hun smaakpapillen. Als starter voor de fermentatie gebruiken ze een pied-de-cuve met ‘wilde’ gisten. De wijnen hebben een lichte, elegante stijl.
René helpt ook een kleine coöperatie in Montsant, Sindicat La Figuera. Het stel is inmiddels aan een derde project begonnen. La Vinya del Vuit is een samenwerking tussen acht jonge, energieke wijnmakers in Priorat die een unieke, oude wijngaard delen net buiten Gratallops.
Verleden, heden en toekomst van Priorat en Montsant zijn in goede handen. Van lieve, toegewijde, energieke maar relaxte mensen die in stilte zeer zelfverzekerd erg goede wijnen maken.