
Dit is het verhaal van vastberaden vrouwen, van vier generaties die geloven in klein aanpakken met grootse resultaten. Familiebedrijf Quinta de Santiago is een ‘boutique winery’ van 7,5 hectare in de Portugese subregio Monção en Melgaço, een uitloper van de Minho-vallei vallend binnen de DOC Vinho Verde.
Van de inheemse druif alvarinho maken ze er eerlijke, pure wijnen op terrassen met een ondergrond van veel klei. De duurzame werkwijze in de wijngaard is een prijswinnend voorbeeld voor anderen, minimale interventie in de kelder is exemplarisch voor hun filosofie: wijnen maken zonder make-up.
Geschiedenis
Een familiebedrijf sinds 1899, maar het wijnverhaal zoals we dat nu kennen begint pas in 2009. Ongeveer 100 jaar lang bestaat het leeuwendeel van de activiteiten op Quinta de Santiago uit de productie van wijn, olijven, olie, melk, vlees, fruit en andere zaken voor eigen consumptie. De meeste druiven verkoopt de familie aan grote wijnbedrijven in de regio. Dit houdt aan tot 2011.
Twee jaar daarvoor echter richten de kinderen en kleinkinderen van de toen 86-jarige ‘Mariazinha’ hun boutique winery op. Haar ondernemerszin is de drijfveer om druiven niet langer te verkopen, maar een eigen wijnproject te starten. De eerste oogst gaat de boeken in als 2012, in 2014 komt de eerste wijn op de markt.
Heden
Zo ontstaat een familieproject dat inmiddels vier generaties omvat, en de traditie en kennis van de oudere generatie combineert met de toekomstgerichte blik en het enthousiasme van de jongere. Samen maken ze authentieke wijnen die de personaliteit reflecteren van een inheems Portugees druivenras genaamd alvarinho.
De familie Santiago zet in op lage productie en hoge kwaliteit. Een filosofie die ruimte geeft aan de intensieve controle op alle stappen in het proces. Van de druif tot de fles.
Het gezicht van de familie is Joana Santiago, die de passie voor wijn en de energie om te werken overduidelijk van haar grootmoeder heeft geërfd. In 2018 wint de quinta de award: ‘Vineyard and Environment’ en zilver in de categorie ‘Best Vineyard’.
Toekomst
Het pad dat ze voor ogen hebben is al vanaf de start duidelijk: boven alles het werk preserveren dat al die hardwerkende generaties voor hen hebben gedaan. Daarnaast wijnen creëren die nieuwe paden bewandelen maar trouw zijn aan de identiteit van de druif en het terroir: Monção en Melgaço. Wijnen gemaakt van hun eigen druiven, op het eigen land, met minimale interventie in de kelder en zonder make-up.
Quinta de Santiago is een van de oprichters van The Porto Protocol, een platform voor het delen en leren van duurzame toepassingen in de wijnsector. Zodat ook andere producenten een betere toekomst tegemoet gaan door de ervaring van anderen.