Dit Portugese wijnhuis met zijn schitterende naam vind je in Lousã, in de regio Beiras, vlak bij de universiteitsstad Coimbra. De huidige eigenaren, de graven van Foz de Arouce, zijn schoonfamilie van de bekendste oenoloog van Portugal: João Portugal Ramos. Ze maken er wijn met als onderliggende filosofie: ‘Met goede wijn maak je goede en echte vrienden.’ Dankzij hun prijswinnende rode en witte Beiras-wijnen van hebben ze er daar ongetwijfeld heel veel van. Als onderdeel van de groep João Portugal Ramos Vinhos investeert het wijndomein in een gezonde toekomst.
Geschiedenis
Uit oude documenten blijkt dat het wijndomein al sinds de achttiende eeuw tot de familie Foz de Arouce behoort. Maar wat ook zeker is, is dat sommige gebouwen nog ouder zijn. Enkele delen zijn tot twee keer toe door brand verwoest en later herbouwd.
In de jaren 70 van de 20e eeuw ontdekt João Osório de Meneses Pitta, die het domein erft, het potentieel van de ruim 40 jaar oude wijngaarden. In die tijd wordt er al wijn van uitstekende kwaliteit gemaakt.
Zo’n tien jaar later komt João Portugal Ramos in beeld. Ramos, afgestudeerd als agronoom en viticulturist, begint in 1980 zijn carrière als oenoloog in de regio Alentejo. Hij bouwt een groep wijnbedrijven op. Door te trouwen met dochter Teresa maakt hij deel uit van de familie én wordt consultant en wijnmaker van het domein. Quinta de Foz de Arouce sluit zich in 2005 aan bij de groep João Portugal Ramos Vinhos.
Heden
Vandaag de dag concentreert het wijndomein zich op een drietal wijnen. Twee rode en een witte. Hoofdrolspeler in de rode wijnen is de inheemse druif baga. Een druivenras met relatief weinig kleur en veel tannines. Te vergelijken met de Piemontese druif nebbiolo, waar Barolo en Barbaresco van wordt gemaakt. Wijnen die pas na een aantal jaar flesrijping hun beste gezicht laten zien. De wijngaarden aan de uitlopers van Serra de Lousã liggen op een bodem van leisteen. Dit geeft krachtige Baga-wijnen met aroma’s van zwart fruit, mooie zuren en een uitstekende balans.
De witte wijn is gemaakt van sercial, een Portugees druivenras met een hoge zuurgraad dat vooral bekendheid geniet als de droogste Madeira. Quinta de Foz de Arouce maakt er een houtgelagerde versie van die zeven maanden in kleine vaten van Frans eiken rijpt.
Toekomst
Wie vooruit wil kijkt naar de gezondheid van zijn land, het fruit dat er op groeit en de mensen die er werken. Sinds 2012 is João Portugal Ramos Vinhos onderdeel van het Europese ‘Business & Biodiversity Initiative’, een netwerk dat zich richt op het bedrijfsmatig beschermen van de biodiversiteit op een lokaal, regionaal, landelijk en globaal niveau.
Inmiddels werken er 140 mensen in vier Portugese wijnregio’s. Het is de groep er alles aan gelegen om deze medewerkers met veel plezier naar hun werk te laten gaan en dat te blijven doen. Om langetermijnafspraken te maken met de vele lokale druiventelers. Om nieuw talent aan te trekken en zo gezonde groei te continueren.