Azienda Vitivinicola Piazzo is een familiebedrijf net buiten Alba, Piemonte, dat al zestig jaar behoort tot de pioniers in nebbiolo. Opgericht door Armando Piazzo en Gemma Veglia die in de jaren zestig geheel tegendraads al hun geld en geloof stopten in de aanplant van dit edele druivenras.
Nu telt het wijnhuis 70 hectare wijngaarden waarvan zo’n 60 procent met nebbiolo is beplant. De gehele range van wijnen bestaat uit moderne klassiekers aangevuld met enkele vernieuwende varianten van internationale druiven. De leiding is in handen van dochter Mariana en haar man Franco, van wie de zonen Simone en Marco zich inmiddels ook hebben aangesloten. Zij brengen dankzij hun studie oenologie nieuwe ideeën en technieken in het bedrijf.
Geschiedenis
Het verhaal van Piazzo begint in de jaren zestig in het gehucht San Rocco Seno d’Elvio, net buiten de stad Alba. Armando Piazzo en Gemma Veglia besluiten, net getrouwd, om hun familietraditie voort te zetten door te investeren in een speciaal terroir: de Langhe. In die tijd nog niet zo bekend als gebied voor uitstekende wijnen en goed eten. Het zijn zware tijden, maar het jonge stel is vastbesloten om hun bedrijf op te bouwen. Met vooruitziende blik planten ze nebbiolo aan.
In de loop der jaren kopen ze vele percelen aan en vervangen bestaande wijngaarden door het door hen zo gekoesterde druivenras. Pas in 1974 produceren ze hun eerste eigen wijn, die drie jaar later de naam Barbaresco mag dragen.
Hun dochter Mariana en haar man Franco komen ook bij het bedrijf en dit leidt in 1985 tot de release van hun eerste Barolo. Het bedrijf blijft groeien. In 2007 nemen Mariana en Franco de leiding over. Hun zoons Simone en Marco sluiten zich na hun studie aan de vermaarde universiteit Umberto I in Alba ook aan en brengen nieuwe ideeën en technieken in de onderneming.
Heden
Vandaag de dag beschikt het wijnhuis over ruim 70 hectare wijngaard. Het grootste deel ligt bij de wijnmakerij, maar sommige percelen vind je in de gemeenten Mango, Neviglie, Guarene en Novello.
Azienda Vitivinicola Piazzo maakt wijnen die staan voor de tradities in de Langhe en Roero. Want behalve Barbaresco en Barolo maken ze ook Langhe Nebbiolo, Barbera d’Alba, Dolcetto d’Alba, Roero Arneis, Piemonte Chardonnay en Moscato Asti. Dat betekent naast nebbiolo, ook druivenrassen als barbera, dolcetto, moscato en arneis. Aangevuld met de meer internationale druiven pinot noir, merlot en chardonnay.
Toekomst
Vernieuwing zit hem in drie wijnen die misschien minder authentiek zijn in deze omgeving, maar wel op traditionele wijze worden vervaardigd én rekening houden met veranderende trends en smaken. De eerste is een mousserende nebbiolo: MasSìm, gemaakt volgens de metodo classico. De tweede is Terabianca, een 100% merlot van wijngaarden op 200 meter hoogte in San Rocco Seno d’Elvio. Ten slotte is er het meest recente project: Ritorno in Alta Langa, een metodo classico van pinot noir en chardonnay. Mét oogstjaar en minstens 30 maanden flesrijping. Dat is de filosofie van Piazzo: kijk naar de toekomst, met je voeten stevig verankerd in traditie. Daar proosten we op.