
Pettersson & Munthe, Zweeds producent van sparkling tea, is gespecialiseerd in alcoholvrije kwaliteitsdranken. Het bedrijf is gevestigd op Gotland, een klein eiland middenin de Baltische Zee.
De dranken van Petterson & Munthe spelen in op het idee dat je schenkt wat je lekker vindt en dat het een aanvulling is op het eten en de gelegenheid. Ongeacht de aan- of afwezigheid van alcohol.
Een Zweeds staaltje vakmanschap dat resulteert in drie uitgesproken theesmaken, verkrijgbaar in luxe fles of handig blikje (wij houden het voorlopig op de flessen). Gemaakt met niets anders dan natuurlijke ingrediënten, geen kunstmatige toevoegingen, smaakverbeteraars of geraffineerde suiker. En vegan bovendien.
Geschiedenis
Op een warme, late zomernacht in 2019, aan een levendige dinertafel in Visby, delen Karin Pettersson en Caroline Munthe Mossvall een gezamenlijk dilemma: ‘Waarom is er geen non-alcoholische drank die momenten net zo speciaal maakt als champagne dat doet? Iets dat net zo lekker is bij een diner als een kwaliteitswijn en zo feestelijk als een paar hoge hakken met glitters?’ Dit is de geboorte van het idee voor hun mousserende thee.
In 2020 richten ze hun eigen merk op: Pettersson & Munthe. De reis verloopt niet zonder uitdagingen. Eindeloze uren hard werk, het vinden van de juiste partners, het onder de knie krijgen van de delicate kunst van thee brouwen en ontelbare experimenten. Zomeravonden lang gaan ze in een restaurantkeuken tot laat in de nacht door om hun visie te verfijnen.
Heden
Totdat ze - uiteindelijk - krijgen wat ze zoeken. Ze ontdekken de perfecte blend. Hun eerste meesterwerk heet simpelweg: Sparkling Tea, met als meest opvallende smaakelementen groene thee en rabarber, vandaar: Green Tea Rhubarb.
Het productieproces bevat zowel koude als warme brouwmethodes van zorvuldig geselecteerde theesoorten, gecombineerd met de elegante extractie van kruiden en specerijen. Deze infusies worden geblend met pure fruitsappen, aangevuld met een beetje geconcentreerde druivenmost of appelsap voor natuurlijke zoetheid. Het resultaat wordt gefilterd, voorzien van koolzuur en licht gepasteuriseerd voor een langere houdbaarheid.
Toekomst
Pettersson & Munthe finetuned elke partij om balans, consistentie en premium-kwaliteit te garanderen. Of, zoals ze zelf zeggen: ‘Zo ontstaat keer op keer een creatie die geboren is uit passie, doorzettingsvermogen en een vleugje zomermagie.’
Hun sparkling tea’s zijn dan ook gebaseerd op de gedachte dat de consument moet kunnen kiezen met zijn hart, niet vanuit sociale normen of verwachtingen. Niet omdat iets een alcoholhoudende drank is, of niet, maar omdat het lekker smaakt. Hiermee spelen ze slim in op de moderne houding ten opzichte van drinken, en zetten een verstandige stap richting de nabije toekomst.