Vijf eeuwen geleden worden de eerste wijngaarden aangelegd in het Spaanse wijngebied Segovia, een subregio van wat nu de DO Rueda is. Ossian werkt aan een nalatenschap die bestaat uit het onderhouden en herontdekken van pre-phylloxerawijngaarden tot wel 160 jaar oud. Het klimaat is er extreem en uitdagend.
Op Bourgondische wijze maken ze er witte wijnen van verdejo-druiven met een uniek karakter, de eeuwenoude druivenstokken zorgen voor meer balans en expressiviteit. Het begint als een project van een van de directeuren van Aalto in Ribera del Duero, dat nu in handen is van de Ruiz Aragoneses-familie (Pago de Carraovejas). ‘We hebben het gevoel dat we pas de eerste stappen zetten in het geven van nog meer waarde aan de rijkheid van een uitzonderlijke nalatenschap.’
Geschiedenis
Eigenlijk gaat de geschiedenis van Ossian nog veel verder terug, naar twee era’s in de prehistorie. De bodemsamenstelling van hun wijngaarden in noord-Segovia ontstaat voor een deel 500 miljoen jaar geleden in het Paleozoïcum, en een deel 250 miljoen jaar geleden in het Tertiair. Twee geologische perioden die op verschillende manieren (letterlijk) aan de oppervlakte komen als het gaat om uiterlijk, samenstelling en invloed.
De nalatenschap die Ossian nu ten deel valt bestaat vooral uit het onderhouden en herontdekken van eeuwenoude wijngaarden die phylloxera er nooit onder wist te krijgen. Het zijn de zandrijke bodems die voorkomen dat de druifluis er zijn schadelijke werk kan doen.
Ossian is een project gestart door Javier Zaccagnini, partner en directeur van Aalto in Ribera del Duero, en Ismael Gazalo, met een lange regionale familiegeschiedenis van wijnproductie. Met behulp van een oenoloog uit Bourgogne maken ze wijn van zeer lage opbrengsten verdejo-druiven. Zoals dat met Chardonnay gebeurt in Meursault en Puligny-Montrachet. Met 'Ossian Capitel', een wijn die alleen in de beste jaren uitkomt, groeit het wijnbedrijf uit tot de meest gerespecteerde witte wijn in Spanje.
Heden
In 2013 neemt José María Ruiz (van Pago de Carraovejas uit Ribera del Duero) Ossian over, Zaccagnini verlaat het bedrijf. Het nog steeds jonge wijnhuis houdt niettemin de focus op dezelfde hoge kwaliteit. Door verder te innoveren blijft Ossian aan de absolute top van Verdejo uit Rueda.
De extreem oude verdejo-wijngaarden rondom het dorp Santa María la Real de Nieva liggen op een hoogte van 850 meter en zijn tussen de 100 en 160 jaar oud. Het is de oudste gecertificeerde wijngaard in Castilla y León. De bodem is weinig vruchtbaar en de druivenstokken moeten alles op alles zetten om het beste in zichzelf naar boven te halen, in een extreem klimaat. Met zomers die regelmatig over de 30 graden schieten en winters die soms min vijftien aantikken. Ossian ziet geen andere weg dan biologisch te werken in deze pre-phylloxerawijngaard. De vrijstaande wijnstokken, met wortels die zeer diep in de aarde reiken, leveren druiven op die zorgen voor wijnen met een grote balans en expressiviteit.
De Ruiz Aragoneses-familie ontdekt de ongeëvenaarde waarde van het terroir: specifiek, uniek, oprecht. Desondanks hebben ze het gevoel dat ze pas de eerste stappen zetten in het geven van nog meer waarde aan de rijkheid van een uitzonderlijke nalatenschap.
Toekomst
Halverwege 2023 begint de bouw van de nieuwe Segovia-wijnmakerij met een zeer eigen identiteit en uitstraling. Een duurzaam project geïntegreerd in het terrassenlandschap van Voltoya. De architectuur is gebaseerd op het gebruik van nobele en lokale materialen, zoals hout of steen uit de Bernardos-groeve. Door grote ramen in de kantoorafdeling zal iedereen zich ondergedompeld voelen in het landschap van Nieva, dat bekendstaat om zijn rijke biodiversiteit.
Voor Ossian is het basisidee achter dit bouwproject om een kleine gemeenschap te creëren waarbij ieder gebouw bestemd is voor een bepaalde activiteit. De bouw gebeurt in fasen en kent dagelijkse vooruitgang. Op naar morgen!