Dit wijnhuis is zowel producent als distributeur van Madeira-wijn. Opgericht in 1745 door Schotse handelaars, maar formeel een Britse onderneming. Cossart Gordon & Co. heeft de helft van de wereldhandel van Madeira in handen en verscheept tot WOII ook andere versterkte wijnen. Nu ligt de focus puur op Madeira. De wijnen van dit huis variëren van drie tot vijftien jaar oude Madeira’s, diverse colheitas en vintages die teruggaan tot een Bual uit 1958.
Om de wijnproductie van Madeira ook in de toekomst te garanderen is moederbedrijf Madeira Wine Company na een strenge selectie aangesloten bij de internationale leiderschapsorganisatie B Corp. Cossart Gordon & Co. geeft het goede voorbeeld met lichtere flessen van dunner glas en afsluitingen met duurzaam hout.
Geschiedenis
Met de oprichting in 1745 is Cossart Gordon & Co. het oudste bedrijf in de wereldwijde handel van Madeira. De oorspronkelijke stichters zijn twee Schotten, Francis Newton en William Gordon. Aangevuld met andere Schotse ondernemers heet het bedrijf in 1791 eerst nog Newton, Gordon, Murdoch & Co. Door de komst van de Ier William Cossart in 1808 en latere interne veranderingen ontstaat uiteindelijk de huidige naam van het wereldberoemde merk: Cossart, Gordon & Co. Rond 1850 is het bedrijf verantwoordelijk voor het verschepen van de helft van alle wijn die het eiland verlaat, met Noord-Amerika als grootste markt. De beste Madeira’s heten in die tijd ‘America Madeira’.
Al sinds 1748 heeft het bedrijf een vertegenwoordiging in Londen, en daarmee ook een Britse nationaliteit. In 1909 wordt het officieel geregistreerd als ‘limited company’. Rond die tijd breidt het bedrijf haar handel uit met port, sherry, tarragona, marsala en malaga. Dat blijft zo tot WO II uitbreekt en Cossart Gordon & Co. besluit zich alleen op Madeira te concentreren.
Heden
Het vulkanische Madeira is 741 vierkante kilometer groot, een kleine 500 hectare daarvan bestaat uit wijngaarden. Het eiland bestaat grotendeels uit steile bergen en de hoogste top, Pico Ruivo (1862 meter), scheidt het eiland in tweeën waardoor er zeven microklimaten ontstaan. Elk heeft een duidelijk effect op de locaties van de wijngaarden.
Deze worden blootgesteld aan oceaanwind en druiven van lager aangeplante wijngaarden laten regelmatig ziltige noten zien. De bodem is relatief zuur, rijk aan mineralen, ijzer en fosfor en arm aan potassium. Kenmerken die bijdragen aan herkenbare zuurgraad van de wijnen, waardoor ze ook jaren na botteling nog fris zijn.
Irrigatie van de wijngaarden gebeurt via een eeuwenoud systeem van kanalen, de ‘levadas’, deze brengen water vanuit de bergen naar landbouwgronden.
Toekomst
Cossart Gordon & Co is, als onderdeel van Madeira Wine Company, ‘B Corp-certified’. Dat betekent dat ze zich als onderneming met winstoogmerk inzetten voor mens en milieu. B Corp is een internationale gemeenschap van commerciële bedrijven in 88 landen met een leiderschapsrol. De toelating is streng. Je wordt als bedrijf beoordeeld op jouw voortdurende impact op medewerkers, de gemeenschap, leveranciers, klanten, leiderschap en het milieu.
Een goed voorbeeld is de nieuwe fles van de Madeira-producent. Deze is dunner en dus lichter, dat scheelt op een pallet zomaar 160 kilo. Ook hebben die flessen een afsluiting met hout van duurzame oorsprong. Want, zo vertelt Cossart Gordon & Co: ‘Wij geloven dat kleine aanpassingen een positieve invloed hebben op de bescherming van onze planeet. Het is onze verantwoordelijkheid als wijnproducent en -distributeur om aan de duurzaamheid van onze branche bij te dragen.’