
Met wijnberoemdheden als Dirk van Niepoort en Jorge Moreira in het bestuur kan het niet anders dan dat het samenwerkingsverband Lavradores de Feitoria een succes is. De groep van vijftien wijnboeren in de Douro, actief in drie subregio’s, leunen enerzijds op de roemrijke historie van de Portugese wijnregio, maar kijken anderzijds vooruit met een innovatieve blik op wijngaardbeheer en wijn maken.In ons assortiment vind je twee van hun wijnen.
Geschiedenis
De Markies van Pombal, oprichter van de ‘Região Demarcada do Douro’, selecteert al halverwege de achttiende eeuw de beste wijnen in de regio. Een kwaliteitscontrole die onder de naam ‘vinhos de feitoria’ binnen en buiten Portugal naam maken én de naam geven aan deze onderneming.
Lavradores de Feitoria bestaat sinds 2000 en is een samenwerkingsverband van vijftien wijnboeren die samen 20 wijndomeinen in de Douro beheren. Hun wijngaarden liggen in de drie subregio’s Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior - de beste terroirs van de Douro. De geschiedenis van deze Portugese wijnregio gaat eeuwen terug. Het typische terrassenlandschap langs de meanderende Douro-rivier, speciaal gecultiveerd voor wijnbouw, is sinds 2001 UNESCO cultureel werelderfgoed.
Heden
Naast het produceren van wijn stapt het bedrijf in 2022 in de voor de streek relatief nieuwe wereld van wijntoerisme. Lavradores de Feitoria is open voor bezoek, ook individueel te boeken, met als speciale belevenis om er ‘Winemaker for a Day’ te zijn. Dat doen ze zo goed dat hen al een jaar later de erkenning ‘Best Of Wine Tourism 2023’ te beurt valt.
In het bestuur van de coöperatie zitten enkele leden met een staat van dienst die ver buiten de landsgrenzen van Portugal reikt. Zo is Dirk van Niepoort (Niepoort) er de huisconsultant en Jorge Moreira (Poeira) de wijnmaker.
De gezamenlijke kracht van Lavradores de Feitoria beslaat een gebied van 600 hectare verdeeld over verschillende klimaatzones, hierdoor kunnen zij combinaties maken die hen in staat stelt elk jaar fantastisch consistente en betaalbare wijnen te produceren.
Toekomst
De toekomst van Lavradores ligt voor een deel in haar erfenis, de rijke geschiedenis van de Douro als wijngebied. Met wijnstokken van soms wel 80 jaar oud maken ze gebruik van klassieke en vaak onbekende inheemse druivenrassen die in de loop der tijd sterker en veerkrachtiger worden. De jarenlange ervaring in deze uitdagende wijnregio stelt de makers in staat om ook in tijden van klimaatverandering het hoofd boven water te houden.
Lavradores de Feitoria opereert desondanks vooruitstrevend in een markt gebaseerd op een innovatief businessmodel, en creëert wijnen volgens de logica van sociale, economische en milieutechnische duurzaamheid. Kortom, zeer zeker met de blik vooruit!