Het Italiaanse Laimburg is een staatswijnbedrijf dat onderdeel is van een gelijknamig onderzoekscentrum. Daar werken ze aan het cultiveren en veiligstellen van hun herkomst in Alto Adige (Südtirol). Het typische karakter van de druiven, het terroir en de lange wijnbouwtraditie in de Dolomietenregio. Dit moderne wijnhuis verbouwt druiven op 20 hectare wijngaarden in alle wijnbouwzones van Alto Adige. Op verschillende bodemsoorten, met locaties variërend van 200 tot 750 meter boven zeeniveau. Het bedrijf produceert jaarlijks 90 duizend flessen, met als belangrijkste doel om de typische kenmerken van de ongeveer vijftien verschillende druivenrassen in de regio naar voren te brengen.
Geschiedenis
Wijnhuis Laimburg is overheidseigendom: een staatswijnbedrijf dat al sinds 1975 onderdeel is van het onderzoekscentrum (Versuchszentrum) Laimburg. Het gelijknamige dertiende-eeuwse kasteel fungeert als symbool en beschermheilige.
Eind jaren 80 ontstaat er een ruimtetekort voor vaten en flessen. Met de hulp van vijf ton dynamiet creëren specialisten een ruimte in het rode porfiergesteente van de nabijgelegen Monte di Mezzo. Zo ontstaan een wijnkelder en opslagruimte die op natuurlijke wijze op een constante temperatuur van veertien graden blijven. Een extra hal van 300 vierkante meter wordt uit de rots geblazen, als proeflokaal en presentatieruimte.
In 2003 en 2005 breidt Laimburg deze ruimtes uit met nog eens zesduizend kubieke meter, voor de nieuwe vatenkelder, de wittewijnkelder en verbindende tunnels. De tunnels die uit rots zijn geblazen zijn 50 meter lang en zeven meter breed.
Heden
Laimburg fungeert als wijnbedrijf en de werkwijze die daarmee gepaard gaat, als rolmodel toegewijd aan wijnbouw en wijnproductie in Alto Adige (Südtirol). Met dit gegeven focust Laimburg zich op de combinatie van onderzoek en praktijk volgens de criteria van gezond ondernemerschap. Ze pakt hiermee haar rol als leidend onderzoekscentrum voor landbouw in Alto Adige. Een denktank en drijvende kracht achter het welzijn van de landbouw in deze Noord-Italiaanse regio dat de standaard zet. Hiermee geeft het richting aan regionale landbouw in de hele breedte.
Het bedrijf produceert jaarlijks 90 duizend flessen wijn, met als belangrijkste doel om de typische kenmerken van de ongeveer vijftien verschillende druivenrassen in de regio naar voren te brengen.
Toekomst
Een deel van het onderzoek door Laimburg is gericht op experimentele wijnbouwproducten en -innovaties. Een goed voorbeeld zijn de twee druivenrassen in hun cuvée Col de Rey: lagrein en petit verdot. Een unieke en bijzondere blend die het resultaat is van uitgebreide testen met druivenvariëteiten.
Richting de toekomst zijn duurzaamheid en het zuiniger omgaan met energiebronnen en grondstoffen enkele van de belangrijkste onderwerpen voor het onderzoekscentrum. Een ander doel van dit staatswijnbedrijf is het verbeteren van haar zichtbaarheid en reputatie op de Italiaanse en internationale markt. Onder andere om bewustzijn bij het publiek te vergroten: meer erkenning voor én herkenning van het werk van het onderzoekscentrum.