Tequila Komos is in 2017 in de markt gezet door moederbedrijf Casa Komos Brands Group (CKBG). Komos is allesbehalve een doorsnee tequila. Het bereidingsproces is geïnspireerd op Europese wijnmaaktechnieken en de strak gelakte fles past op de cover van elk interieurdesign-magazine. Hierdoor is het merk een van de snelst groeiende luxe tequila's ter wereld geworden. Sinds de lancering blijkt Komos niet alleen succesvol bij consumenten, maar verdiende ook het enkele van de hoogste onderscheidingen in de branche met onder andere de eerste en enige 100-puntenscore voor tequila met hun Tequila Komos Extra Añejo.
Geschiedenis
Het brein achter Komos is co-CEO Richard Betts, een Amerikaan met een lange carrière in de wijnindustrie. In 2003 behaalde hij in een eerste poging het loodzware Court of Master Sommeliers Masters Exam. Slechts negen personen ter wereld lukten dat. Toen had Betts al een Bachelor en Master in Wetenschappen op zak. Slimme jongen. Van 2000 tot 2008 werkte hij bij The Little Nell in Aspen, Colorado, en schreef vervolgens twee New York Times bestsellers: over wijn en whiskey. Zijn lidmaatschap bij het Court of Master Sommeliers zegde hij onlangs op, na een lange strijd tegen de aanhoudende sociale onveiligheid in de organisatie. Samen met zijn vrouw werkt hij aan het wijnproject ‘An Approach to Relaxation’.
Bij CKBG is hij bedenker van doordachte, unieke producten met een oprecht gevoel van herkomst en respect voor traditie, die nooit gebonden zijn aan het verleden. Naast Komos heeft de merkenmaker onder andere producten als DolaDira, een aperitief op basis van rabarber, en Stuzzi, een high-end pittige saus, gelanceerd.
Heden
Zo bedacht en gelikt dat het product mag lijken, de oorsprong ligt wel degelijk in Mexico waar uiteraard de agave als basismateriaal groeit, maar ook de bijzondere flessen worden geproduceerd. Zie het als innovatieve tequila, geïnspireerd op mediterrane wijnbouw. De basis is een blanco, gemaakt van agave uit de hoog- en laaglanden van Tequila. Na het roosteren in de traditionele vulkanische steenoven, fermenteert het sap met inheemse gisten en wordt ten slotte dubbel gedistilleerd pot-stills.
Voor de rijping gebruikt Komos de allerbeste Franse eiken wijnvaten, slechts een of twee keer gebruikt door wijnhuizen Napa en Sonoma Valley. De Extra Añejo rijpt in een combinatie van Amerikaanse whiskyvaten en Franse eikenhouten wittewijnvaten. Na het laten rusten en beluchten, waardoor de smaak zachter en ronder wordt en er een lichte indruk van zoetheid ontstaat, gaat de tequila de fles in.
Deze flessen worden met de hand gedompeld in een reactief glazuur dat verandert wanneer het in de oven wordt gebakken. Daarom is elke fles anders en dus uniek. De bekroonde design-flessen beschermen de tequila tegen zonlicht en zijn ook na gebruik een juweel in elk huis.
Toekomst
Tequila Komos is de nieuwe definitie in de categorie van ultra-luxe tequila's en verkrijgbaar in vijf variaties: Reposado Rosa, Añejo Cristalino, Añejo Reserva, Extra Añejo en XO.
Al begin 2000 was Richard Betts, tevens master distiller, aan het pionieren om van agave-afval bakstenen te maken om de lokale infrastructuur te steunen. Hieruit ontstond in 2019 de Komos Foundation. Met hun hulp zijn er nu onder andere een schoolgebouw, een woonhuis en een veilig onderkomen voor vrouwen gebouwd in diverse plaatsen in de buurt van de Mexicaanse stad Guadalajara. Komos wil bewijzen dat het mogelijk is om topklasse tequila te maken en tegelijkertijd het milieu te beschermen én de gemeenschap te dienen. Inmiddels beginnen andere distilleerderijen zich aan te sluiten bij wat nu al het grootste duurzaamheidsinitiatief in Tequila, Mexico is.