Een familiebedrijf met een aanzienlijke 100 hectare aan eigen wijngaarden in El Bierzo. Maak kennis met Bodegas y Vinédos Gancedo. Het grootste biologische wijnhuis van de regio vind je in Quilós, onderdeel van de gemeente Cacabelos. Een traditionele wijnmakerij die op een duurzame manier werkt aan kwaliteitswijn en trouw blijft aan regionale druivenrassen. ‘Wij geloven in een leven met de natuur, waarmee we tijd en ervaring delen en die we volledig in ere houden.’
Het wijnassortiment varieert van fris én houtgerijpt wit tot toegankelijk én prijswinnend rood. Unieke, elegante, bijzondere wijnen met structuur. Gancedo werkt met de inheemse druivenrassen mencía en garnacha tintorera voor hun rode wijnen, en met godello, doña blanca en malvasia voor hun witte. Bijzonder: mencia staat aangeplant op verschillende percelen van ruim honderd jaar oude druivenstokken, op een hoogte van 600 tot 750 meter.
Geschiedenis
Het begint bij de overgrootouders en grootouders van José Cereijo. Twee generaties die wel de wijngaarden beheren en verzorgen, maar de opbrengst steevast verkopen aan de lokale wijnmakerij. Ieder zijn vak - heel gewoon in die tijd.
José is in 1998 de eerste die het avontuur van zelf wijn maken aandurft. Als ingenieur met diepgaande kennis van grondsoorten kiest hij de beste terroirs, hoogtes en karakteristieken uit de verschillende percelen binnen het domein. In 2019 sluit ook zijn dochter Alba zich aan bij het bedrijf, na het voltooien van haar universitaire studie en met een master in oenologie én het WSET 2-diploma op zak. De filosofie van de familie Cereijo is om zelf eigenaar te zijn van de wijngaarden en die te beheren met volledige kennis van ecologie.
Heden
Vandaag de dag staan er 100 hectare biologisch verbouwde druivenstokken op het domein. De wijngaarden staan op hellingen in oostelijke en westelijke richtingen, met een lichte variatie om te zorgen dat er continu voldoende zonlicht is. De gemiddelde hoogte is 600 meter en meer boven zeeniveau. De wijngaarden van Bodegas y Vinédos Gancedo zijn verdeeld over ruim 600 hoefijzervormige percelen rondom de wijnmakerij. Het wijnhuis werkt met de inheemse druivenrassen mencía en garnacha tintorera voor hun rode wijnen, en met godello, doña blanca en malvasia voor hun witte. Het merendeel van de godello staat aangeplant in het gebiedsdeel Lamas de Picón (Canedo), op een ondergrond van zand en leem, en enkele wat meer stenige percelen. Mencia staat op verschillende percelen van honderd jaar oude druivenstokken, op een hoogte van 600 tot 750 meter. Deze wijngaarden liggen vooral op bodems van klei/leem en leisteen, de San Miguel-wijngaard (Arganza) kent vooral kalksteenbodems.
Respect voor milieu en omgeving zijn bijna een religie, waarbij ze in soms lastige omstandigheden zorgen voor de grootste hoeveelheid biologische wijngaarden in Noordwest-Spanje van één eigenaar.
Toekomst
De familie is ambassadeur van een duurzame manier van werken aan het milieu. Ze zijn ervan overtuigd dat deze manier van zorgen voor de druivenstokken de kwaliteit van het fruit ten goede komt. Blijven investeren in biologische wijngaarden is ook het devies voor de toekomst. Om biodiversiteit te creëren en daarmee een natuurlijke weerstand op te bouwen, en problemen in de wijngaard te voorkomen.
Door seminars te volgen en nieuwe methodes te testen leert de wijnmakersfamilie dagelijks zichzelf te verbeteren. De focus blijft bij de klassieke cépages die ze produceren en door altijd voor kwaliteit te kiezen, en nooit voor kwantiteit. De zorg en verbetering van de 100 hectare wijngaarden heeft ook continu aandacht, met de groeiende toewijding aan het restaureren van oude wijngaarden verspreid over meerdere percelen in de omgeving.