De Baskische kust is allesbehalve wat je van Spanje verwacht. Koelte, regen, wind. Een stabiel klimaat met jaarrond nauwelijks temperatuurschommelingen en bovendien een gebied waar phylloxera nooit grip kreeg op de lokale druiventeelt. Van hoogopgebonden, ruim honderd jaar oude druivenstokken maakt Bodega Gaintza sinds 1923 hun txakoli’s. Met de focus op lichte, frisse witte wijnen. Een familiebedrijf dat, nu in de vierde generatie, steeds duurzamer werkt. De broers Joseba en Urtzi doen er alles aan om hun impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.
Ondertussen laten ze het wijnbedrijf flink groeien, naast een nieuwe wijnkelder runnen ze ook hun eigen boutiquehotel in de buurt van Getaria.
Geschiedenis
Beschermt door de berg Garate aan de ene kant en de Cantabrische zee aan de andere, overleeft het wijngebied de phylloxera-epidemie in de negentiende eeuw. Hierdoor beschikt Gaintza nu over ruim honderd jaar oude, hoog opgebonden druivenstokken met vooral hondarribi zuri. Overgrootvader José Antonio Lazkano maakt al txakoli van de wijngaarden bij hun wijnboerderij genaamd Golindo. Dat doet hij voor eigen gebruik door de familie, en om te verkopen in de omliggende dorpen. Zijn zoon Andrés richt in 1923 het wijnbedrijf op. Gaintza blijft zich in 100 jaar ontwikkelen en verbeteren.
Momenteel heeft de vierde generatie de leiding. De broers Joseba en Urtzi hebben een duidelijke rolverdeling. Joseba buigt zich samen met zijn moeder over het wijnmaken en het ontvangen van bezoekers, Urtzi is verantwoordelijk voor de 25 hectare duurzaam verbouwde pergolawijngaarden.
In 2012 breidt het wijnbedrijf zich nogmaals flink uit met onder andere een nieuwe wijnkelder en een eigen hotel. Een kleine, gezellige Bed-and-Breakfast tussen de txakoli-wijngaarden van Getaria, op slechts vijf minuten lopen van het centrum.
Heden
Naast hondaribbi zuri verbouwt Gaintza ook andere druivenrassen die binnen de DO Getariako Txakolina zijn toegestaan, zoals hondarribi beltza, gros manseng en chardonnay. Alle percelen oogsten ze met de hand op het optimale moment van rijpheid.
Het terroir van txakoli is bijzonder, voor een groot deel door de invloed van de Baskische kust. De vochtigheid is hoog, de aarde kleiachtig en de wijngaarden liggen dicht bij zee. Een zee die ervoor zorgt dat de jaarlijkse temperatuurschommeling maximaal elf graden is, onwaarschijnlijk weinig. Spreek gerust van een zeer stabiel klimaat. Dat zijn de factoren die het karakter van het gebied en dus ook van de wijn bepalen. De wijngaarden en de wijnmakerij hebben de dagelijkse aandacht van een klein, familiegedreven team. De familie Lazkano overziet het hele proces: van het aanplanten van nieuwe stokken, de verzorging van de planten, de oogst van de druiven en het maken van de wijn tot en met het verkopen ervan.
Toekomst
Gaintza groeit al generaties lang en ontwikkelt zich door het aannemen van gekwalificeerde medewerkers. Professionals die samen met de familie een bijzondere band hebben met de txakoli die ze jaar na jaar maken, werkend met een diepe liefde en respect voor het land. Zo werken ze aan wijnen met optimale fenolische rijpheid, citrustonen en gematigde alcoholpercentages die de plaats en het oogstjaar weerspiegelen.
De aanpak in de wijngaard is gecertificeerd ‘Integrated Viticulture’, een holistische benadering op basis van duurzame landbouw met een minimaal gebruik van chemicaliën. Ook in de wijnkelder zie je dat principe terug. Gaintza gebruikt alleen gerecyclede dozen als verpakkingsmateriaal, organische lijm voor hun ‘boomvrije’ etiketten die met een natuurlijke kleurstof worden bedrukt en capsules op bio-basis die de CO2-uitstoot verlagen met 80 procent. Toekomstbestendig van begin tot eind.