Van een eigenwijze start in 1889 tot een even eigenzinnige, duurzame blik op de toekomst, dat is Familia Martínez Bujanda in een notendop. Het begint met een wijnmakerij in Oyón (Álava, Rioja). Gedurende 130 jaar breidt het wijnhuis zich langzaam uit. Momenteel is het familiebedrijf een belangrijke speler met vijf wijnbedrijven in Rioja, La Mancha en Rueda.
Het familiebedrijf is inmiddels in handen van de vierde en vijfde generatie. Carlos en Pilar Martínez Bujanda leggen de basis voor ‘estate wines’, de aankoop van wijngaarden in Rueda zorgt voor witte wijn als aanvulling op een groot deel aan klassieke rode wijnen. Een compleet plaatje dat zich nu met de blik vooruit focust op een duurzame aanpak, om ook in de toekomst schitterende wijnen te kunnen maken.
Geschiedenis
In 1889 richt Joaquín Martínez Bujanda de oorspronkelijke wijnmakerij op met een voor die tijd helder doel: wijn maken van eigen wijngaarden, tegen de heersende trend in. Waar iedereen in Rioja hetzelfde spoor volgt als reactie op de phylloxera-ramp in Bordeaux, trekt Joaquín zijn eigen plan. Een concept waaraan het wijnhuis altijd vasthoudt.
De uitbreiding van het familiebedrijf krijgt in 1951 vorm met Cosecheros y Criadores, een innovatief wijnbedrijf in La Rioja, gericht op export.
In de jaren negentig van de vorige eeuw starten nakomelingen Carlos en Pilar een nieuw project. Gebaseerd op de filosofie van Familia Martínez Bujanda beginnen ze met de productie van ‘vinos de finca’ (estate wines). In 1997 zetten ze de bouw van Finca Valpiedra op, een wijnmakerij geïntegreerd in een uitzonderlijk landschap langs de Ebro-rivier. Sinds 2003 is daar Finca Antigua bij, een wijngaard in een extreem wijnbouwgebied in La Mancha. Viña Bujanda is de plek in Rioja waar ze alle andere wijnen bottelen. In 2008 koopt de familie 25 hectare verdejo-wijngaarden in Rueda, zodat ook witte wijnen onderdeel uitmaken van het assortiment.
Heden
Familia Martínez Bujanda bestaat uit vijf wijnbedrijven: Finca Valpiedra (DOCa Rioja), Finca Antigua (DO La Mancha), Finca Montepedroso (DO Rueda), Finca Bujanda (DOCa Rioja) en Cosecheros y Criadores (Vinos de la Tierra de Castilla). Met één overeenkomst: de productie van wijn met druiven van eigen wijngaarden, en de diversiteit en rijkheid van zeer verschillende wijnbouwgebieden.
De familie gelooft in de inspanning van dagelijkse toewijding. Dat verklaart waarom de vierde en vijfde generatie nog steeds de leiding hebben over een project dat al ruim een eeuw oud is. Die toewijding is nodig om jaar na jaar het beste fruit van wijngaarden te krijgen die soms gelegen zijn in gebieden die de grens opzoeken van waar wijnbouw mogelijk is. De natuur is de baas, dus dagelijks onderhoud en verzorging is een must.
Toekomst
Zoals bij zovele andere wijnhuizen betekent voor Familia Martínez Bujanda een blik op de toekomst, een blik op duurzaamheid. Efficiënt gebruik van energie en water staat voorop. Alles draait om het gezond houden van de natuur en het verkleinen van de druk op het milieu. Zo gebruikt het familiebedrijf organische restmaterialen van de druivenstokken als meststof. Zijn vele gebouwen bedekt met zonnepanelen en hebben ze een prijswinnend, state-of-the-art watermanagementsysteem in La Mancha.
Ook de inzet voor humanitair werk en educatie valt op. Om minder bedeelden in Afrika en Zuid-Amerika te helpen is een speciale wijn ontwikkeld waarvan 1,80 euro per fles gedoneerd wordt aan de organisatie Coopera.
Voorop staat echter dat veel inspanningen erop gericht zijn om mooie wijnen te kunnen blijven produceren: ‘Als we iets geleerd hebben de afgelopen 130 jaar is het dat we de natuur moeten verzorgen en vertroetelen. Dat is de garantie voor de toekomst van onze wijngaarden.’