Yohan is de zoon van Lucien Lardy, die op zijn beurt ooit het werk overnam van zíjn vader. Sinds 2020 beheert Yohan de oude familiewijngaarden in Moulin-à-Vent, Beaujolais, met stokken van de gamay-druif aangeplant in 1950 en 1911.
Vader en zoon werken ieder op hun eigen wijngaarden, maar zijn met nog vele andere wijnmakers in de regio verenigd via het samenwerkingsverband Terroirs Originels. En dat is precies wat Yohan doet: oorspronkelijke terroirwijnen maken. Met groot vakmanschap en een natuurlijke aanpak haalt hij het maximale uit de unieke wijngaarden die hij dagelijks onderhoudt.
Geschiedenis
Het kleinschalige domein van de familie Lardy begint in 1911, met de eerste druivenstokken aangeplant door de opa van Yohan. In 1950 volgt er meer nieuwe aanplant, maar meer dan twee hectare is het niet. In 2020 komen er nog eens een bescheiden vijf hectare bij op diverse plekken in Beaujolais, op naam van vader Lucien Lardy. Uit een gezin van vier kinderen is hij de enige die een carrière als wijnmaker kiest. Iets eerder, in 1997, richt Lucien met zes andere wijnmakers Terroirs Originels op. Een samenwerkingsverband van wijnmakers in Beaujolais en Mâconnais bij wie respect voor het milieu, het terroir en de mens centraal staan.
Zoon Yohan ontdekt na verschillende buitenlandse reizen hoe waardevol zijn regio van herkomst is. Hij keert terug naar zijn roots en neemt in 2020 de oudste wijngaarden over op de heuvels van Moulin-à-Vent.
Heden
Inmiddels maakt Yohan een zestal wijnen. Vijf ervan zijn rode van gamay, een is wit, van chardonnay. Het gamma varieert van Vin de France en Beaujolais-Villages tot vier Cru’s uit Moulin-à-Vent, Chénas en Fleurie.
Yohan bewerkt zijn wijngaarden, voornamelijk arme zandgrond en roze graniet, zo natuurlijk mogelijk maar niet gecertificeerd biologisch. Hij hanteert de richtlijnen van HVE (Haute Valeur Environnementale). Dat betekent weinig tot geen bestrijdingsmiddelen. Ook in de kelder zie je dat terug door het gebruik van inheemse gisten en minimaal ingrijpen tijdens het wijnmaakproces.
De oudste stokken staan op de hoogste delen van Moulin-à-Vent, in het ’climat’ Les Michelons. Een wijngaard omgeven door stenen muurtjes en klaprozen. Een setting die dagelijks onderhoud nodig heeft.
Toekomst
Met zijn lidmaatschap van Terroirs Originels maakt Yohan deel uit van een groep van 36 kleinschalige wijnmakers die verder willen komen en beter willen worden door samen te werken en ervaringen te delen. Voorop staan: het verbeteren van de kwaliteit van de wijngaarden, meer aandacht voor de inspanning die ambachtelijkheid van het werk vereist en de wens om bij te dragen aan het ecologische evenwicht van het land.
Zo werken ze met vooruitziende blik aan de productie van expressieve wijnen, gerijpt en gebotteld op het eigen domein. Een rooskleurige toekomst gebaseerd op 25 jaar ervaring. Daar sluit Yohan zich met alle liefde bij aan.