Eén dame, vijftien hectare, drie appellaties, drie terroirs en drie druivenrassen. Dat is in het kort waar Domaine Tinel-Blondelet om draait. Die dame heet Annick Tinel-Blondelet en zij runt het domein in de Loire al sinds 1983.
De drie appellaties zijn: Pouilly Fumé, Sancerre en Pouilly sur Loire. Daar maakt ze haar wijnen van sauvignon blanc, chasselas en pinot noir. Druivenrassen die groeien op drie verschillende ondergronden: kimmeridgian mergel, kalsksteen en vuursteen. Volgens haar is dat ‘de echte rijkdom van de wijngaard’. Wijnen met de typiciteit van druif en streek, die bij haar persoonlijkheid passen. Authentiek, eerlijk en vol leven. Met een passie voor de natuur, door zowel in de wijngaard als de kelder niet meer in te grijpen dan absoluut nodig is.
Geschiedenis
Annick neemt in 1983 het bedrijf over van haar ouders, Camille en Fernand, na het behalen van haar diploma in viticultuur en oenologie. Zij is daarmee de twaalfde generatie in een familie van wijnmakers. Het verhaal begint echter, zo denkt men, aan het eind van de zestiende eeuw met Guillaume Blondelet, druiventeler in Chaulgnes. Het eerste spoor van wijnmaken in de familie dat richting Camille wijst, staat op naam van Louis Figeat, rond 1650.
De meest recente geschiedenis loopt als volgt. Ruim 50 jaar geleden bewerkt Fernand Blondelet enkele hectare wijngaarden in het hart van Pouilly sur Loire, naast zijn andere landbouw- en veeteeltactiviteiten. Een gemengd bedrijf, zoals dat in die tijd heel gewoon is. In de loop der jaren besluit hij steeds meer te focussen op de wijnbouw, totdat dat zijn exclusieve werkveld is. Hij is de eerste die een proeflokaal opent aan de beroemde Route Nationale 7, dat nog steeds bestaat: A la Cave du Vigneron. Later grijpt hij zijn kans om enkele percelen te kopen in Thauvenay, een dorp dicht bij Sancerre.
Heden
Vandaag de dag zijn de resultaten van vader Fernands keuzes steeds duidelijker te zien. Annick heeft de lijn doorgetrokken en dit leidt tot een assortiment aan wijnen die altijd gemaakt zijn van één specifiek druivenras, uit één specifieke appellatie, van één specifieke ondergrond. Want blenden, daar doet Annick niet aan. Ultieme terroirwijnen dus afkomstig van een rijkdom aan grondsoorten. Pouilly sur Loire staat bekend om zijn bodem van kalk en klei. Je vindt er fossiele oesters en ammonieten, resten van een oerzee die ooit Noordoost-Frankrijk bedekte. De ‘Villiers’ kalksteen met zijn kleine kiezelstenen bepaalt voor een deel het karakter van weer andere percelen in Pouilly sur Loire, de vuursteen is juist weer karakteristiek voor Sancerre.
Enkele wijngaarden liggen op heuvels langs de Loire, de natuurlijke grens tussen de appellaties Pouilly Fumé en Sancerre, met een zuidoostelijke en zuidwestelijke expositie. De Pouilly Fumé-wijnen komen van percelen in de gemeenten Pouilly sur Loire en Saint-Andelain. Voor de Sancerre liggen de wijngaarden in Thauvenay, een dorp in het zuidwesten van de appellatie.
Toekomst
Domaine Tinel-Blondelet is al sinds 2014 HVE-gecertificeerd, een officiële bevestiging van het werken volgens de zogenaamde ‘lutte raisonnée’. Oftewel, het bijsturen in de wijngaard alléén als de omstandigheden daar om vragen. Ondanks het vochtige klimaat dat de Loire met zich meebrengt slaagt Annick erin om overdadig gebruik van koper in de wijngaard te vermijden. Het land wordt vruchtbaar gehouden met organische meststoffen en insecticiden zijn uit den boze. Goed voor de biodiversiteit én voor toekomstige generaties.
Het werpt zijn vruchten af. De wijnen van Tinel-Blondelet vallen jaarlijks in de prijzen, tijdens de Decanter World Wine Awards in 2022 ontvingen ze bronzen medailles voor hun Pouilly Fumé Arrêt-Buffatte 2021 en Pouilly Fumé Génetin 2021. De toekomst van Annicks wijnen ligt dus voor een groot deel besloten in een traditionele werkwijze, die zijn succes al eeuwenlang bewijst, gecombineerd met een duurzame aanpak in zowel wijngaard als wijnkelder.