Bij Domaine Gadais Père et Fils is er in essentie weinig veranderd in de afgelopen 75 jaar. Het wijnhuis in de Loire-vallei maakt nog steeds wijn van één en dezelfde druif: melon de bourgogne. Sinds 1616 te vinden in zijn nieuwe thuisland, de omgeving van Nantes en het enige toegestane druivenras in de AOC Muscadet. Vader Christophe en zoon Pierre-Henri maken er met dezelfde inzet, op low intervention-wijze een zestal prijswinnende cuvées. Ze bouwen voort op de ondernemersdrift van hun voorvader Louis, die al in de jaren 50 naam maakte in Noord-Amerika.
Nu is het vooral zoon Pierre-Henri die met nieuwe, internationale inzichten de lijn uitzet richting de toekomst: duurzaam, puur, actueel.
Geschiedenis
Louis Gadais, zoon van een tuinman, zet in 1947 zijn zinnen op het produceren van wijn. Een man met een ongekend talent voor smaak en een zakenman die allesbehalve gemiddelde wijn wil maken. In 1952 besluit hij zijn eigen wijn te bottelen en te verkopen, in een tijd waarin producenten hun wijn in bulk aan de lokale coöperatie verhandelen.
In 1958 krijgt Louis bezoek van de Amerikaan Frank Schoonmaker, auteur van reisgidsen, wijnschrijver en importeur van Franse kwaliteitswijn. Een jaar later staan de wijnen van Gadais op tafel in New York City.
Zeven jaar later, in 1959, besluiten Louis’ zoons Marcel en Michel hem te helpen. In 1973 kopen ze wijngaarden in La Faubretière om de kwaliteit van de wijnen verder te verhogen.
In 1994 neemt Christophe Gadais de leiding over, na ervaring op te doen in Sancerre en wijnregio’s buiten Frankrijk. Hij breidt het portfolio uit met een blend, iets wat in al die tijd niet eerder was gebeurd. De Grande Réserve des Moulins is een gecombineerde selectie van de terroirs van Les Masses en La Faubretière.
Heden
Pierre-Henri Gadais is de zoon van Christopher. Na zijn studies viticultuur en vinificatie in Bourgogne en Bordeaux besluit hij vernieuwende kennis op te doen in het buitenland. Hij reist naar Californië, Australië, het VK en Nieuw-Zeeland. In Zwitserland groeit zijn interesse voor biodynamische wijnbouw. In 2016 keert hij terug op het domein.
Het wijnhuis is gevestigd in Saint-Fiacre in Muscadet Sèvre et Maine, een appellatie in de Loire-vallei. Domaine Gadais beschikt over een honderdtal percelen die bewerkt worden volgens duurzame methodes, en verspreid liggen over een mozaïek aan terroirs.
De wijngaarden van Muscadet, gelegen in de zuidelijkste punt van het Armoricaans Massief, kennen wel tien verschillende bodemsoorten. Een unicum in Frankrijk. De omgeving van Nantes is bovendien het thuisland - hoewel de oorsprong in Bourgogne ligt - voor het druivenras melon de bourgogne. Een variëteit die zeer goed aangepast is aan de bodemsoorten in de Muscadet-regio en het oceaanklimaat.
Toekomst
In 2024 wint Gadais een gouden medaille tijdens de Decanter World Wine Awards. Met 95 van de 100 punten scoort hun Péninsula Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine 2022 hoge ogen op het wereldtoneel. Met al eerdere hoge beoordelingen door Decanter en James Suckling op zak, zijn dit ongetwijfeld niet de laatste prijzen die ze de komende jaren de wacht slepen.
Vandaag de dag gaat het werk echter gewoon verder. Met het duurzaam werken in de wijngaard, met het maken van nog meer heerlijke wijnen. En bijvoorbeeld met de constructie van een half-ondergrondse wijnkelder waarin alle transport door zwaartekracht gebeurt. Zodat de wijnen uiteindelijk met nog minder ingrepen de fles in kunnen.