Domaine des Bormettes ligt rond de majestueuze heuvel Pic Saint-Martin, slechts een paar honderd meter van zee. We zijn in de Provence, grofweg tussen Toulon en Saint-Tropez. De uitgestrekte wijngaard is een van de oudste van de gemeente La Londe-les-Maures. Uniek is de gewelfde kelder uit de 17e eeuw, waar in een dertigtal vaten de topwijnen van het domein liggen te rijpen. Château des Bormettes valt elk jaar in de prijzen en de media prijst hen als ‘rijzende ster in de appellation La Londe’.
Het domein biedt een keur aan wijnen in vier varianten en in drie kleuren. Meest aangeplant staan cinsault, grenache, rolle en syrah, maar eigenaar Fabrice Faré zorgt voor meer variatie. Zo milieuvriendelijk als mogelijk bewerkt de familie Faré de wijngaard en ook aan de bezoeker is gedacht. Binnenkort verrijst midden in de wijngaard een splinternieuw proeflokaal.
Geschiedenis
De eerste tastbare sporen van Château des Bormettes dateren uit de 10e eeuw, dit maakt het het oudste wijnproducerende landgoed in La Londe-les-Maures. Pic Saint-Martin, in het hart van het domein, ontwikkelt zich in de 13e eeuw van een versterkte plek tot het dorp La Londe. In 1588, tijdens de Renaissance, nemen de monniken van het nabij gelegen Chartreuse de la Verne het landgoed over. Ze bouwen de gewelfde kelders, een prachtig toevluchtsoord voor het rijpen van de rode en witte wijnen van het domein.
Drie prachtige kapellen, voltooid in 1704, getuigen ook van grootschalige olijventeelt op het landgoed. In 1790 produceren de persen ongeveer 130 hl olijfolie en 380 hl wijn.
Het domein raakt verwaarloosd en krijgt in de 19e eeuw zijn pracht terug, nadat Horace Vernet, de officiële schilder van Louis-Philippe en Napoleon III, het in 1855 aankoopt. Een paar jaar na zijn dood in 1863 koopt Victor Roux, een rijke financier uit Marseille, het landgoed en laat het in 1874 restaureren.
Heden
Sinds 1990 is Fabrice Faré eigenaar van Château des Bormettes. Samen met zijn vrouw Hélène is Fabrice een van de erfgenamen van de familie Goulin, die het landgoed in 1929 kocht van de erfgenamen van Victor Roux. De familie Faré ontwikkelt Bormettes in de jaren 80 tot een echt wijndomein met botteling in het château.
Hélène en Fabrice investeren vervolgens flink in de wijngaard, door de druivenrassen te diversifiëren. Behalve cinsault, grenache, rolle en syrah verspreid over 57 hectaren aan wijngaarden, komen daar mourvèdre, carignan, clairette en petit manseng bij, aangevuld met caladoc en ugni blanc. In de kelder isoleren ze het dak en ze renoveren de naoorlogse betonnen vaten. Ook investeren ze in moderne productiemiddelen van hoge kwaliteit.
Toekomst
De Faré’s bewerken hun wijngaarden ‘raisonnée’, door alleen in te grijpen als het echt niet anders kan. Het overgrote wijngaardbeheer gebeurt op milieuvriendelijke wijze en is HVE3 gecertificeerd. Dat staat voor: preserveren van de biodiversiteit, verantwoordelijk gewasbeheer, evenwichtig omgaan met bemesting en verantwoord gebruik van waterbronnen. Daarnaast grazen er zo’n 500 schapen op het landgoed en staan er 50 bijenkorven, een aanvullende bijdrage aan de biodiversiteit van het land.
De moderne consument wil vooral zelf wijn ervaren en dus plannen de eigenaars van Bormettes een grootschalig bouwproject in de vorm van een nieuwe proef- en verkooplocatie midden tussen de wijngaarden. Geplande oplevering: 2026. In het hart van het gehucht, zodat bezoekers het dagelijkse leven op het wijndomein meemaken en genieten van een unieke ervaring.