
Je hebt oude wijnhuizen en je hebt héle oude wijnhuizen. Het Spaanse Cava Mestres is er zo een. De oprichtingsdatum luidt het jaar 1312. Je vindt deze specialist in Sant Sadurní d'Anoia, Catalonië, in de befaamde wijnregio Penedès. De eerste die mousserende wijn zonder dosage maken en beroemd zijn vanwege de zeer lange rijpingstijden. Hun Gran Reserva’s liggen tot wel 140 maanden te rusten in de eigen kelders! Inmiddels werkt de dertigste generatie in het familiebedrijf. Extreme cijfers voor extreme wijnen.
Geschiedenis
Documentatie over de familie Mestres verwijst al naar 1312, waarin ze staan aangemerkt als eigenaars van wijngaarden in Sant Sadurní d'Anoia en handelaars in wijn en graan. Het wijnhuis bezit nog steeds vele perkamenten en documenten uit vervlogen eeuwen, verwijzend naar de mijlpalen in de geschiedenis.
Toch is het pas met kerstmis 1928 dat Josep Mestres Manobes zijn eerste fles cava presenteert, gemaakt van druiven uit het oogstjaar 1925. De eerste etiketten verwijzen naar de oprichting: 1312. Vanaf dat moment ligt de focus op mousserende wijnen op traditionele wijze, met een voorkeur voor droge wijnen zonder dosage. Mestres maakt al in 1948 een eerste ‘Brut Nature’, lang voordat die term bestaat.
Heden
Inmiddels is de 30e(!) generatie actief bij Cava Mestres. Een wijnhuis dat een specialist is in zeer lange rijpingstijden (long aged cava’s). Het wettelijk minimum ligt bij cava op 15 maanden op de fles in de kelders van de bodega, bij Mestres rijpt de jongste cava al 42 maanden. Gran Reserva’s krijgen zelfs tussen de 60 en 140 maanden kelderrust!
Door de dubbele natuurkurk - bij de eerste en tweede flesrijping worden nieuwe kurken gebruikt - en de lange rijpingstijden maakt wijnjournalist Luis Gutierrez voor Robert Parker’s Wine Advocate de vergelijking: ‘Mestres is een soort de Lopez de Heredia van cava.’
Toekomst
Al dertig generaties zet dit wijnhuis geduld en tijd in om waardevolle schatten te produceren. Met een vernieuwende geest en continue zoektocht naar perfectie, laten ze ouderdom geen vat krijgen op de wijn maar zetten ze de jaren juist in om er bijzondere mousserende wijnen mee te maken. Symbolen van de uniciteit van het merk Cava Mestres.
Zo zullen er ook in de komende jaren, decennia en eeuwen van hun hand exclusieve en originele wijnen verschijnen die een luxe zijn voor de meest verfijnde proevers. Gastronomische mousserende wijnen met een uniek karakter, die de maximale expressie zijn van doorzettingsvermogen, geduld en tijd.