De beste ideeën passen op een bierviltje. Zo ontstond ook AVAN, de naam van het wijnbedrijf van Juan Manuel Burgos. De patroonheilige van de plaats Fuentelcésped, waar het wijnhuis zich bevindt, is de Maagd van Nava. Al brainstormend tekent iemand NAVA op een papieren servet. Een ander morst daar per ongeluk wijn over en pakt de nat geworden schets op om deze weg te gooien. Tot iemand - in omgekeerde richting - ineens AVAN leest. AVAN! Zo ontstaat een merk dat verbonden is met de lokale afkomst, maar ook met een blik op de toekomst. Het gaat vooruit en evolueert zonder te vergeten waar het vandaan komt en waarom het is zoals het is. Precies zo zijn de wijnen van Jan Manuel: gebaseerd op de tradities van Ribera del Duero maar met een persoonlijke stijl en visie.
Geschiedenis
De grootvader van Juan Manuel Burgos verzamelt ruim 80 jaar geleden genetisch materiaal van een eeuwenoude wijngaard in Ribera del Duero. Zijn doel: om hiermee te enten, aan te passen en te reproduceren. Dit is een halve eeuw voor de oprichting van de DOP Ribera del Duero in 1982. In een tijd dat er in dit kwaliteitsgebied nog lang geen sprake is van een Raad van Toezicht, maar wijn en druivenstokken al heel lang de motor van de economie vormen. In Fuentelcésped, 100 kilometer ten oosten van Valladolid, leven de inwoners van wijn en voor wijn. Respect voor de wijngaard is iets heiligs.
Juan Manuel Burgos, nu aan de leiding, brengt zijn jeugd door tussen de wijngaarden. Onder begeleiding van zijn grootvader, die hem de liefde voor het land en de wereld van de wijn bijbrengt. Hij denkt en werkt buiten de gebaande paden, is vernieuwend en maakt wijnen met een uitgesproken en persoonlijk tintje.
Heden
Sinds 2005 maakt Juan Manuel single vineyard-wijnen. De eerste heet Valdehernando. In 2007 verschijnt Torrubio en in 2014 Los Cantillos. Allen op dezelfde manier gemaakt en met achttien maanden rijping in nieuwe, extra fijnkorrelige Franse eikenhouten vaten. De verschillende bodems zorgen ervoor dat elke wijn zeer verschillende kenmerken heeft. Zijn wijngaarden liggen in Fuentelcésped, Santa Cruz de la Salceda, Fuentespina en Aranda de Duero waar bodemsoorten variëren van klei tot zand tot kalk.
De druiven voor zijn wijnen worden bij de oogst per stuk geselecteerd op rijpheid en kwaliteit. De planten verzorgt hij op een organische manier, gebruikmakend van de krachten van de natuur.
Om de strenge kwalificatienormen van de de Ribera del Duero Regulatory Council voor Crianza, Reserva en Gran Reserva te omzeilen, kiest hij ervoor om de wijnen voor zichzelf te laten spreken en zelf te bepalen hoe lang ze in een vat blijven.
Toekomst
In elke van zijn wijngaarden vind je het DNA van AVAN. Elke nieuwe aanplant begint met dezelfde kloon, gewonnen uit prephylloxera-wijngaarden in het bezit van het wijnhuis. Twee kwekerijen beheren en bewaken het DNA van een wijngaard die volledig is aangepast aan de klimatologische omstandigheden van Ribera del Duero.
Fuentelcésped voelt voor Juan Manuel als een bevoorrechte plek, aan de rand van de geografische afbakening van de oorsprongsbenaming Ribera del Duero. Bijzonder door zijn geografie en hoogte, maar ook vanwege de traditionele verbinding met de wereld van wijn.