Elke dag werken om lokale druivenrassen die er al generaties lang groeien in ere te herstellen, om wijn te maken zoals alleen de oudste wijnboeren zich nog kunnen herinneren. Om harmonie te vinden tussen wat ze weten en wat er altijd was. Om iedereen te eren die hun wijnen mogelijk maakt. Dat is het doel dat Bodegas Tierra Savia zich heeft gesteld.
Tierra Savia is een biologisch wijnhuis in Cazalla de la Sierra, bij Sevilla, in het hart van een Andalusisch natuurgebied. Tierra Savia noemen ze: het noorden van het zuiden. Momenteel maken ze een negental wijnen. Van internationaal bekende druiven als viognier en tempranillo, maar ook van onbekende inheemse rassen van oude druivenstokken zoals parrona en mollar. In (bruisend) wit, rosé en rood.
Geschiedenis
Tierra Savia is al eeuwenoud. Elke generatie geeft hun gedeelde kennis door aan de volgende, net zolang tot deze bij José en Pedro terechtkomt. Vrienden sinds hun jeugd, geboren en getogen in de regio, omgeven door de logica van de natuur. Ze slaan hun vleugels uit. Proeven van de wereld, leren en ervaren wat de planeet te bieden heeft, maar voelen een sterke aantrekkingskracht om terug te keren naar het platteland.
Hun eerste biologische wijngaarden planten ze rond 2013 aan. Vervolgens voegen ze nieuwe en oude percelen toe, breiden sommige uit en verplaatsen andere. Van een oude werkplaats maken ze een charmante wijnmakerij midden in het historische centrum van het dorp. Ondertussen ontdekken ze oude, unieke druivenrassen, karaktervolle bodemsoorten en de bijzondere condities van het weer en klimaat in de streek. Maar vooral, een opwindende, historische manier van wijn maken waarvan ze voelen dat dat de juiste weg is.
Heden
Als basis voor hun wijnmaakavontuur kiezen ze Cazalla de la Sierra, een plaats genesteld in het hart van een beschermd natuurgebied, de Sierra Morena biosphere reserve bij Sevilla. Een magische plek waarvandaan je het enorme en gevarieerde Andalusische landschap in zuidelijke richting kunt overzien.
Cazalla de la Sierra is een gemeente met een ondergrond van kalksteen en klei, omgeven door landerijen met eikenbomen en graslanden voor Iberische varkens en Merino-schapen. De wijngaarden liggen op een hoogte van tussen de 600 tot 900 meter met een zuidelijke expositie, zijn biologisch en worden niet geïrrigeerd. Rode leisteen zorgt voor stabiele temperaturen en geven een mineraal karakter aan de wijnen.
Toekomst
José en Pedro werken met rvs, gebruikt eikenhout en terracotta. Valt de keuze op klei, dan zijn dat steevast zeer oude exemplaren. Sommige zijn zelfs al 200 tot 500 jaar geleden vervaardigd door de vakmensen van hun tijd. Het geeft hun wijnen de vrijheid om zichzelf te zijn en weer met de aarde in contact te komen. Want ook in de oude klei zit het gedeelde geheugen waarop zij richting de toekomst graag voortbouwen.
Momenteel maken ze negen verschillende wijnen. Van internationaal bekende druiven als viognier en tempranillo, maar ook van onbekende inheemse rassen van oude druivenstokken zoals parrona en mollar. In (bruisend) wit, rosé en rood. De PIU-serie zien ze als een onvoorspelbare, dynamische wederopstanding van lokale gewoonten: nomadic winemaking! Een stap terug in de tijd om twee stappen vooruit te gaan.