Fondillón Luis XIV is een wijnbedrijf in Alicante dat een bijzondere serie oude wijnen en vaten bezit. Het ontstaan van hun Colección de Toneles Centenarios komt voort uit de vondst van een buitengewone schat. De vergeten vatenruimte van Bodegas Ferrero, een oude wijnmakerij in de stad Cañada, bij Alto Vinalopó. Het staakt haar activiteiten in de jaren zestig, de nog volle vaten met Monastrell-wijnen worden vergeten en blijven decennialang onberoerd. Door de uitzonderlijk goede omstandigheden blijken de wijnen buitengewoon mooi gerijpt in de oude Soleras. Deze wijn, Fondillón, behoort tot een van de belangrijkste historische wijnen van Europa. Verder werkt Fondillon Luis XIV met amforen van lokale klei en beton - biodynamisch, met minimaal ingrijpen en groot respect voor de historische wijnen van Alicante.
Geschiedenis
Al in de zestiende en zeventiende eeuw waren wijnen van monastrell uit Alicante de favoriet van de koninkrijken die in die tijd heersten. Vaak zoete, geconcentreerde wijnen die goed konden reizen zonder aan kwaliteit in te boeten. Met geavanceerde irrigatiesystemen en de haven nabij krijgen vooral wijnen uit Huerta de Alicante erkenning. Het gaat om de unieke Fondillón-wijnen: afkomstig uit de DO Alicante, gemaakt van monastrell, minstens tien jaar gerijpt in oude vaten en een natuurlijk (onversterkt) alcoholpercentage van zestien procent.
In de negentiende eeuw verspreidt de Fondillón-cultuur zich verder in de provincie Alicante. De wijnen uit Alto Vinalopó, een kleine vallei in het noorden van Alicante, steken boven de anderen uit. Aan het eind van de negentiende eeuw zijn het de meest kostbare wijnen in Valencia. Maar aan alle roem komt een eind. In de jaren zestig stoppen de eeuwenoude wijnmakerijen van Bodegas Ferrero hun activiteiten in Cañada.
Heden
Wat niemand zich realiseert: in de Fondillón-ruimte liggen behalve veel lege, nog 25 gevulde vaten. Pas in 2015 ontdekt iemand deze vaten die al zestig jaar onder uitzonderlijk goede omstandigheden geconserveerd blijken te zijn. Een buitengewone schat komt aan het licht en vormt de basis voor de Colección de Toneles Centenario van Fondillón Luis XIV. De wijnen in de vaten zijn namelijk nog ouder. De vondst: tien vaten van 800 liter uit het eind van de negentiende eeuw, vier vaten van 850 liter uit het einde van de negentiende eeuw en elf vaten van 500 liter uit het begin van de twintigste eeuw.
In 2019 starten wijnmaker David Carbonell met zijn partners Regino Ballester en José Ferrero het huidige bedrijf. Hun doel: trouw blijven aan de oude manieren van wijngaarden beheren en wijn maken in Alicante. Dat doen ze met minimale interventie en met een biodynamische aanpak. Het wijnbedrijf bezit haar eigen oude druivenstokken in de gemeente Cañada waar historische variëteiten staan als monastrell, arcos, giró, tortosí en verdil.
Toekomst
Fondillón Luis XIV maakt dus méér dan Fondillón-wijn. In amforen van lokale klei en beton maken ze rode, witte en oranje wijnen. Ook maken ze ‘vermut’ die rijpt in enkele van de eeuwenoude vaten uit de historische wijnmakerij. Absolute topstuk is de Fondillón Luis XIV edad superior de 50 años, de meer dan vijftig jaar oude Fondillón uit de vergeten vaten.
David legt uit: ‘We maken wijn op de meest natuurlijke manier, met respect voor onze tradities. We gebruiken alleen historische druivenrassen, voegen sulfiet toe en inheemse gistculturen. Meer niet. Onze toekomst ligt in het onderhouden van zeer oude wijngaarden zonder te veel in omvang te groeien.’