Wijnmaker Pierre Jean Monnoyer is een natuurlijke wijnmaker in Montalcino. Hijn neemt Azienda Agricola Casa Raia in 2006 over van een Oekraiens-Canadese familie. Pierre Jean maakt wijnen van sangiovese onder de verdwenen rook van een oude vulkaan, Monte Amiato. Deze biedt een natuurlijke bescherming tegen wolkbreuken en hagel. Het wijnbedrijf ligt op 375 meter, wat mist en vorst voorkomt. De bodem is bezaaid met rotsachtige stenen en een vruchtbare laag gevormd door de erosie van rotspartijen. Ideale omstandigheden voor prachtige, biologische wijnen.
Eén van Casa Raia’s 4,5 hectare aan wijngaarden is ooit aangelegd door Biondi-Santi. Pierre Jean blies deze nieuw leven in en maakt er de ultieme Brunello di Montalcino van. Daarnaast produceert hij een Super Tuscan en een rosé onder de naam Bevilo.
Geschiedenis
De eerste Sangiovese-wortels groeven zich hier ten zuiden van Montalcino al eeuwen geleden door ontoegankelijke rotsbodems. In 1978 bezoekt de Oekraiens-Canadese kunstenares Ludmilla Temertey voor het eerst de plaats Montalcino in Toscane. Bijna 20 jaar later keert ze terug naar de regio om er een huis te vinden. Met de hulp van een kluizenaar, die elk pad bewandeld heeft dat de regio kent, eindigt haar zoektocht in hetzelfde Montalcino. In 1997 knapt ze een oude, verlaten boerderij liefdevol op en noemt het Casa Raia, naar de moeder van de familie: Raissa Temertey.
In 2006 vindt Pierre Jean Monnoyer zijn weg naar Casa Raia. Geboren uit een Corsicaanse moeder en Bourgondische vader, reist Pierre Jean eerst naar China om er in 2001 een bar te openen. Zijn grootste passie is… thee. Het leven roept hem echter terug naar Europa en naar wijn. En zo uiteindelijk naar Montalcino. Hij neemt de zorg voor de wijngaarden over en legt de basis voor Azienda Agricola Casa Raia.
Heden
Op het landgoed bevindt zich een historische Brunello-wijngaard van 1,1 hectare, aangelegd door het legendarische Biondi-Santi. Met een combinatie van regeneratieve landbouw en biologisch wijngaardbeheer blaast Pierre Jean de oude stokken nieuw leven in. Ook verjongt hij de verlaten olijfboomgaarden.
‘De druivenstok bepaalt de wijn’, luidt de filosofie van Pierre Jean. Hij maakt wijn op een natuurlijke manier, met een voorliefde voor authentieke kwaliteitswijnen. Het wijndomein is niet groot, in totaal 4,5 hectare aan wijngaarden, maar zijn toewijding des te groter. Casa Raia stelt zich tot doel om de biodiversiteit en natuurlijke balans in de wijngaard te behouden. Daarom wordt elke herfst de aarde licht bewerkt en worden er zaden geplant die in het voorjaar een variëteit aan biologische planten en bloemen opleveren. Belangrijk voor de nodige voedingsstoffen in de aarde.
Toekomst
Elk stap die Pierre Jean neemt is toekomstgericht. Hij zet misschien oude, beproefde methodes in, maar die hebben juist als doel om het land, de aarde, beter te maken. Te versterken en weerbaarder te krijgen. Om de uitstoot zo laag mogelijk te houden en de natuur zo min mogelijk te belasten. Zo bepaalt de stand van de maan wanneer er gesnoeid wordt. Zorgt zwaartekracht voor het transport van druiven en most in de kelder, een oude mandpers voor een langzamer proces en neemt Pierre Jean alleen genoegen met duurzame eikenhouten vaten en kurken uit Frankrijk.
Kortom, er ligt een mooie toekomst voor zijn drie wijnen van Sangiove: de verfijnde Brunello di Montalcino, de Super Tuscan Bevilo en de frisse Bevilo-rosé.