De wet van de remmende voorsprong, daar hebben ze bij Adegas Valmiñor nou net geen last van. Door hun recente start in 1997 zijn ze juist met veel kennis en zeer doelgericht uit de startblokken geschoten. Met respect voor en bouwend op de regionale tradities. Veel aandacht gaat uit naar het druivenras albariño, maar ook andere lokale variëteiten schuwen ze niet. Inheemse druivenrassen die presteren in een mild, gelijkmatig klimaat met veel regen.
Adegas Valmiñor vind je in de noordwest-Spaanse wijnregio Rías Baixas. Om precies te zijn in de zuidelijke subzone O Rosal, net ten noorden van de grens met Portugal. In een combinatie van traditionele werkwijzen en moderne technologische ontwikkelingen maakt dit wijnhuis een achttal wijnen in de DO Rías Baixas, twee in de DO Monterrei en twee verschillende vermouths.
Geschiedenis
Adegas Valmiñor bestaat sinds 1997. Zo’n jong wijnbedrijf heeft weinig geschiedenis, denk je misschien. Niets is minder waar. Rías Baixas is een deel van Galicië, in het Spaanse noordwesten, waar vier grote riviermondingen in de Atlantische Oceaan uitkomen. Het is ook de naam van de regionale DO. Opgericht in 1988 vervangt deze classificatie de uit 1980 stammende Denominación Específica Albariño. Het is vooral dit druivenras (albariño in Spanje en alvarinho iets zuidelijker in Portugal) dat deze streek naam en faam geeft. Cisterciëncer monniken van het klooster van Armenteira introduceren er de druif in de twaalfde eeuw, zo gaat het verhaal. Het is een van de oudste variëteiten in de regio. Er bestaat zelfs een perceel druivenstokken van tussen de 200 en 300 jaar oud. Vooral de subzones O Rosal en Condado do Tea kennen een lange geschiedenis van wijnproductie met ieder een eigen, traditionele stijl. Het is deze traditie waar Adegas Valmiñor op voortbouwt.
Heden
Bij Adegas Valmiñor houden ze van albariño, dé druif van Rías Baixas, maar ook van treixadura, loureiro, castañal, et cetera. Je ziet dat Portugal niet ver weg is. De Miño-rivier die de grens tussen beide landen bepaalt is hemelsbreed nog geen twee kilometer verwijderd van de wijnmakerij. Het is dan ook deze rivier die samen met de invloed van de Atlantische Oceaan en de noordwestelijke ligging zorgt voor een mild klimaat met veel regen.
Adegas Valmiñor bevindt zich in de zuidelijke subzone O Rosal. In totaal beheren ze 34 hectare wijngaarden verspreid over vier locaties: Catuxa, op zand en stenen, met vooral albariño. Estás, op schist, met alleen maar albariño. A Portela, op schist, met loureira blanco, caíño blanco, godello en albariño. En Figueiró, op schist, met albariño, sousón, brancellao, caíño tinto en castañal.
Toekomst
Sinds de oprichting van het wijnbedrijf is er een duidelijk doel. Om op een andere manier, op basis van een helder idee DO Rías Baixas-wijnen te maken en te verkopen: met respect voor de traditionele manier van werken, gecombineerd met de hoogste vorm van nieuwe technologie. Een naar eigen zeggen ‘perfecte match’ die ertoe leidt dat Adegas Valmiñor een erkend referentiepunt binnen de DO is en hen in staat stelt om beter richting de toekomst te bewegen.
Adegas Valmiñor neemt deel aan meerdere Europese programma’s om de regionale wijnbouw naar een hoger plan te tillen. Het bedrijf ziet zichzelf door continu onderzoek in de voorhoede van modern wijn maken. Dagelijkse verbeteringen en nieuwe technieken in de wijngaard behoren tot de basis van hun ontwikkeling.