Net buiten Évora, de hoofdstad van de Portugese regio Alentejo, vind je Adega Cartuxa. Een wijnhuis met een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Het is Vasco Maria Eugénio de Almeida die hierin de hoofdrol opeist door zich als filantroop in te zetten voor de regio en haar bewoners. Door te investeren in agrarische productie en de wijnproductie van zijn grootvader nieuw leven in te blazen. Dit speelt zich halverwege de 20e eeuw af. Naast wijn is olijfolie van groot belang voor de werkgelegenheid in de streek. Vandaag de dag is Adega Cartuxa een wijnbedrijf dat jaarlijks miljoenen flessen wijn produceert van inheemse druivenrassen. Wit, rosé en rood verdeeld over een zestal merknamen. In ons assortiment vind je met name de kwaliteitslijnen EA en Pêra-Manca.
Geschiedenis
In 1580 brengt de Jezuïet Pedro Silva, rector aan de Universiteit van Évora, de leerkrachten onder in Quinta de Valbom. In tien jaar tijd ontstaat een gebouw met meerdere onderkomens, een cafetaria en een kapel. In 1759 komt Quinta de Valbom in handen van de Staat. Na de toerusting met een wijnpers raakt de plek van belang voor de omgeving. De nabijheid van het klooster van Cartuxa geeft de uiteindelijke naam aan de wijnmakerij. José Maria Eugénio de Almeida krijgt in 1869 de quinta in handen, zijn zoon Carlos Maria legt zich toe op het voortzetten en uitbreiden ervan. Op zijn initiatief worden wijngaarden aangelegd en wordt de wijnmakerij, in de oude cafetaria van de Jezuïeten, langzaamaan verbeterd. Vasco Maria Eugénio de Almeida ziet het levenslicht in 1913 en richt, als nazaat van een van de invloedrijkste families in Portugal, in 1963 de Eugénio de Almeida Foundation op. Hij doneert al zijn bezittingen met de missie om de culturele, educatieve, sociale en spirituele ontwikkeling van de regio Évora te promoten. De productie van wijn en olijfolie zorgt voor verdere financiële ondersteuning. Grote renovaties vinden plaats in 1993 en 1995 als de productiefaciliteit van Adega Cartuxa compleet wordt vernieuwd.
Heden
Van de volledig geautomatiseerde bottelingsinstallatie rollen jaarlijks zes miljoen flessen wijn verdeeld over wit, rosé en rood. Onder Adega Cartuxa vallen de merken: Vinea Cartuxa, EA, Foral de Évora, Cartuxa, Scala Coeli en Pêra-Manca. De stichting beheert ruim 600 hectare wijngaarden, elk plot wordt individueel bewerkt op basis van leeftijd, druivenras en ondergrond. De wijngaarden zijn verdeeld over de domeinen: Pinheiros, Casito, Álamo de Cima, Álamo da Horta en Quinta de Valbom. De keuze voor de druivenrassen die vallen binnen de DOC Alentejo en de subregio Évora zijn het fundament voor de uiteindelijke wijnen. Voor de witte wijnen zijn dat vooral roupeiro, antão vaz and arinto, bij de rode kiest Adega Cartuxo meestal voor trincadeira, aragonês en castelão.
Toekomst
De oogst gebeurt voor het merendeel handmatig. Het moment van oogsten hangt af van het druivenras en de vereiste rijping. Ter bescherming van milieu en omgeving wordt de gezondheid van elke individuele plant nauwlettend bewaakt. Zodat er nooit meer ingegrepen wordt dan nodig is. De Eugénio de Almeida Foundation vertrouwt niet alleen op haar geschiedenis en de natuur. Al sinds de jaren 80 werkt ze samen met de Universiteit van Évora en andere instellingen om ook met een wetenschappelijke aanpak het werk anno nu en in de toekomst te waarborgen. Pêra-Manca is de absolute toplijn met witte wijnen van antão vaz en arinto, groeiend op een granieten ondergrond. Gemaakt op low-interventionwijze en met een lange rijpingstijd op eikenhout. Futuristisch is de manier waarop de echtheid van de fles is geborgd. In de capsule, die je niet kunt openen zonder een zegel te doorbreken, vind je een alfanumerieke code. Deze is gelieerd aan een hologram en staat voor de authenticiteit van elke fles, die je via de website kunt controleren. Gegarandeerde kwaliteit.