Champagne Frerejean Frères, opgericht door de gebroeders Frerejean-Taittinger, maakt alleen Champagne van Premier Cru wijngaarden in Grauves, Côte des Blancs.
Het zijn zeer finesse-rijke wijnen met een bijzondere complexiteit.
Deze zeer elegante en frisse Champagnes worden geproduceerd met weinig dosage (slechts 6,5 gram per liter). Hun rondeur en complexiteit verkrijgen ze door rijping sur lies van minimaal vijf jaar.
Na 5 jaar rijping op de lie nog minimaal 1 jaar in eigen kelders.
RECENSIE:
Jancis Robinson Jul 2019 16,5/20 punten (Superior)
"50:50 Pinot Noir:Chardonnay. ‘The dosage idea is not charming at all. I choose it on blind tasting.’ 2011 base vintage and 30% of a mix of 2010, 2009 and 2008. Disgorged March 2019. Winemaker Didier Pierson doesn’t like to put it on the label – too technical. Constitutes 70-80% of production.
It’s certainly fuller and older than most NVs. Quite a mouthful. Very firm. Robuchon NY serves this by the glass. Aperitif and entrée wine."
Robert Parker Apr 2020 89/100 punten
Drink 2020-2030
"Revealing aromas of toasted nuts, yellow orchard fruit and dried orange rind, the latest release of the NV Brut Premier Cru is medium to full-bodied, fleshy and charming, with a pinpoint mousse and a rich but lively core of fruit, concluding with a biscuity finish.